П’ятниця , 29.03.2024

Степан Барна: Найбільш ефективним інструментом наповнення місцевих бюджетів має стати податкова культура

Кущова нарада з питань наповнення місцевих бюджетів та ефективного використання ресурсів області та України під головуванням голови ОДА Степана Барни відбулась у Кременецькому районі.

Метою її було проаналізувати виконання дохідної частини місцевих бюджетів, проблемні моменти та окреслити шляхи покращення не тільки динаміки основних показників, але й їх грошового еквівалента.

Участь взяли начальник ГУ ДФСУ в Тернопільській області Ігор Комендант, начальники відділень Кременецької об’єднаної державної податкової інспекції,керівники районів, голови райрад, мери міст та голови об’єднаних громад Збаразького, Кременецького, Лановецького, Підволочиського та Шумського районів.

Як наголосив голова ОДА, ключовим напрямком наповнення місцевих бюджетів має бути збільшення відсоткової ставки на землю мінімум до 8%, при цьому термін оренди має становити щонайменше 7 років.

«Усі ми маємо мати спільне державне мислення, і дотримуватися вектора максимальної легалізації. Це стосується земельних питань, робочих місць, продажу підакцизних товарів. І хочу підкреслити, що тут на головах громад і мерах міст обласного значення лежить персональна відповідальність.

Наповнення ваших бюджетів – у ваших руках. Скористайтеся цією можливістю ефективно! Адже все це – кошти для розвитку ваших же територій, ви можете їх спрямовувати на школи, лікарні, дороги, заходи з енергоефективності», – підкреслив Степан Барна.

Як стало відомо за результатами наради, Тернопільщина вийшла на перше місце в Україні за темпами наповнення місцевих бюджетів. У порівнянні з січнем-квітнем 2016 року показник зріс майже на 49%.

Незважаючи на непросту соціально-економічну ситуацію, за 6 місяців нинішнього року заплановані доходи місцевих бюджетів області перевиконано на 19%, тобто понад план надійшло 216,3 млн грн. При цьому загальні поступлення складають 1,4 млрд грн.

Заплановані доходи обласного бюджету виконано на 127%, тобто понад план поступило 42 млн грн; в містах обласного значеннядодатково надійшло 50 млн грн; в районних бюджетах додалося 89,4 млн грн; в ОТГз’явилося на 52,9% більше грошей – це 87,5 млн грн понад план.

Голова ОДА наголосив, що в умовах децентралізаціїфінансування окремих видатків передано на місцевий рівень, а відтак і наповнення місцевих бюджетів вимагає вищої відповідальності.

«Ефективність бюджетногопроцесу залежить від ролі та відповідальності усіх учасників – починаючи з планування, встановлення і затвердження ставок, поточного адміністрування і закінчуючи контролем за повнотою та своєчасністю сплати належних сум податків і зборів.Тому кожному із них треба проявити принципову позицію при виконанні своїх функцій та повноважень. Важливо поступово привчитибізнес та громадян до податкової культури, яка стане найдієвішим механізмом наповнення місцевих бюджетів», – зазначив Степан Барна.