Четвер , 28.03.2024

Як відпочивали на воді у Західній Україні майже 90 років тому (ФОТО)

У 1930-ті роки на заході України був пляжний бум. Багато пляжів тих часів збереглися лише на старих листівках.

пляж 1930-ті рр.

Літо, сонце, пляж… А моря нема. І нічого страшного, якщо є річки. Глибокі рівнинні чи мілкі гірські – не має значення. У першій третині ХХ століття спорт і здоровий спосіб життя займали суттєве значення у житті людей: вперше у людській історії громадяни почали займатися спортом масово. І так же масово облаштовували пляжі на берегах річок та озер.

До цього замість пляжів будували купальні – дерев’яні будочки на воді, окремо для жінок та чоловіків. Плавати у них було неможливо, хіба що переминатися з ноги на ногу, намагаючись не загубити ковпак із голови і не надто намочити довгий і щільний купальний костюм.

пляж 1930-ті рр.

У купальні ходили у взутті, а часом і в рукавицях. Знамениті смугасті чоловічі купальні костюми, знайомі зі старих комедій, з’явилися тільки в останні роки ХІХ століття.

Тому відкриті змішані пляжі були справжньою міні-революцією і так багатого на потрясіння початку ХХ століття. Про нудистські пляжі, які з’явилися в 1925 році, говорити не будемо, – подивимося, як відпочивали на воді у Західній Україні.

пляж Західна Україна

Один із найпопулярніших пляжів знаходився на місці закинутої озокеритної шахти в урочищі Помирки на південному сході курортного Трускавця. До центру можна було зайти пішки за півгодини, але про ділове місто тут, серед хвойного лісу, швидко забувалося.

Вода в озерці на місці шахти була соленою, як і море. Площу басейну штучно збільшували на початку 1930-х років – аж до 10 тис. кв. м. На ньому каталися на човнах і на каяках.

пляж Трускавець

Пісок і гальку для пляжу у Помирках привезли із балтійського польського міста Гдиня. У взутті на пляж не пускали. Клжної осені озеро і його береги очищали. Влітку вода прогрівалася до 22-27 градусів Цельсія. На пляжі проводили уроки екзотичних танців і фіззарядки.

пляж Трускавець

Добре облаштованими пляжами могли похвалитися і Заліщики, супермодний польський курорт міжвоєнного часу. Сьогодні у цьому тернопільському райцентрі майже нічого не нагадує про часи, коли вздовж Дністра росли акуратно підстрижені клени, стояли пальми у діжках, а між доглянутими доріжками на лежаках насолоджувалися теплом курортники.

пляж Заліщики

Береги Дністра у Заліщиках у спекотні дні і сьогодні заповнені бажаючими відпочити. Але от від минулого благоустрою не залишилося і сліду.

пляж Карпати Гребенів

Пляжі облаштовували усі курортні карпатські містечка, навіть ті, де не було затоплених шахт чи великих річок. Ось цей берег річки Опир у селі Гребенів неподалік від Славського – теж пляж.

пляж Карпати Яремче

Делятин і Микуличин, Яремче і Ямна, Гребенів і Косів – відпочивальникам на Пруті і Черемоші доводилося нелегко. Спробуйте здійснити заплив по Пруту на цьому пляжі в Яремче!

пляж Карпати Делятин

Гострі валуни і швидка течія не зупиняли бажаючих оздоровитися і охолодитися у літню спеку. А при правильному ракурсі навіть карпатський Делятин виглядав майже, як море.

пляж Карпати Сколе

У Сколе люди засмагали на пляжі, вкритому камінням.

пляж Карпати Косів

А в Косові доводилось розташовуватися на гострих валунах біля невеликої річечки – і все одно засмагали і купалися.

Джерело: focus.ua