П’ятниця , 29.03.2024

Ікони, писані унікальним способом, збагатять храми Тернопільщини

10 копій Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці освятив єпископ-помічник Теодор (Мартинюк) під час святкового Богослужіння в часі Загальнонаціональної прощі до Марійського духовного центру.
Меценатом виготовлення копій виступив Іван Чайківський.

“Маю приємність та дякую за Божу ласку долучитися до поширення між українцями духовних символів Церкви та нації”, – написав Іван Адамович в себе на “Фейсбуці”.

За його словами, компанією “Агропродсервіс”, яку очолює пан Чайківський, прийнято рішення подарувати копії цієї ікони восьми деканальним храмам, де агропідприємство обробляє землі. Одну з ікон подарували присутньому на прощі префекту Конгрегації Східних Церков кардиналу Леонардо Сандрі.

Копії виконані за старою, проте перевіреною роками, іконописною технологією.

“Вони цікаві тим, що написані згідно іконописної традиції, яка незмінна, можна сказати, вже віки. Ніхто чогось нового і кращого не придумав. Це є сушена липова дошка та шпуга. Виконана у стилі левкас, тобто крейда з жовтком яєчним і зверху акрилова фарба і сусальна позолота”, – розповідає духівник компанії “Агропродсервіс” отець Василь Баглей.

“Так як ті господарі що йдуть з дому на роботу, а потім щасливі повертаються додому, так ми, повертаємо сюди на прощу. Тут ти себе почуваєш заряджений. Така проща об’єднує людей, об’єднує українців і це дуже важливо робити”. – емоційно говорить І.Чайківський.

Копії виготовленні з нагоди 150-ї річниці коронації Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

ікони Зарваниця

Чайківський Семенюк