Субота , 20.04.2024

У Кинахівцях відсвяткували празник без Московського патріархату

12 липня, у день пам’яті святих і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, відвідав село Кинахівці Збаразького району, громада якого нещодавно перейшла під канонічну юрисдикцію Київського Патріархату. 

У храмі святих апостолів Петра і Павла владика Нестор звершив Божественну літургію з нагоди престольного свята.

На церковному подвір’ї юні парафіяни зустріли архіпастиря квітами і короваєм на вишитому рушникові, подякувавши владиці Нестору за візит.

Під час Богослужіння Його Високопреосвященству співслужили Вишневецький благочинний прот. Святослав Швець, настоятель храму прот. Петро Кіт та запрошене духовенство.

За Божественною літургією архієпископ Нестор виголосив проповідь на тему свята, зазначивши, що сьогоднішній час теж потребує апостольства. Але нині апостолів має бути не 12 і не 70 – сьогодні апостолом повинен бути кожен з нас.

Кожен з нас повинен проповідувати про Христа і приводити людей до спасіння. Але в кожного з нас є різне коло обов’язків. Якщо священнослужителі проповідують для всієї громади, то мирянин повинен проповідувати своїм рідним, близьким, друзям і знайомим. Звичайно, не кожен може проповідувати словом, але кожен може проповідувати своїм життям.

“Кожен з нас, дорогі браття і сестри, має відповідальність не тільки за своє життя, а й за інших людей. І якщо священик відповідає за парафіян, то кожен з нас відповідає за своїх рідних. І якщо батьки дають для своїх дітей добрий приклад праведного життя з Богом, навчають дітей молитися, любити Церкву Христову, свою українську державу, свій народ, то це буде велика їхня заслуга. Треба бути апостолом для своєї сім’ї і щонеділі та в свято приводити своїх рідних до храму, поспішати до причастя Тіла і Крові Христових, поспішати робити добрі діла нашим ближнім. Адже завжди є люди, які потребують нашої допомоги: хворі, самотні, знедолені. Ми повинні допомагати їм не тільки матеріально, а й духовно: настановити грішника, який відходить від Христа, не тільки словом, а й власним прикладом”, – сказав владика.

Архієпископ Нестор зауважив, що на святкове богослужіння зібралося не все село, бо частина людей досі не хоче до української церкви. Але благословення, яке Господь посилає для всіх нас, є свідчення Божої любові. І дар Божий – адже Господь дав нам і свою українську державу, і свою українську церкву, – ми повинні достойно, з вдячністю берегти і примножувати.

І прикладом нашого праведного життя, любові до Бога і до української держави кожен з нас може мовчки, але разом з тим дуже голосно проповідувати, навертаючи людей, котрі поки що не з нами. Щоб вони молилися з нами, щоб згадали, що вони українці, щоб повірили в те, що Господь український народ не відкинув, а обдарував своїми щедротами на рівні з іншими народами.

“Ті, хто сьогодні не з нами, не є нашими ворогами. Вони ще шукають оцей шлях. Спільною молитвою і власним добрим прикладом ми повинні допомогти їм цей шлях знайти. Нехай Господь укріпить вашу громаду, щоб вона знову возз’єдналася в Українській Церкві. Щоб єдиними устами рідною мовою вся ваша парафія далі славила Бога, а святі первоверховні апостоли Петро і Павло завжди будуть молитися за вас”, – сказав архієрей.

Після Богослужіння чисельне духовенство і миряни хресним ходом тричі обійшли навколо храму з читанням Євангелія. Владика Нестор окропив усіх освяченою водою.

Усі присутні на престольному святі разом помолилися за Україну, а духовенство проспівало величання до святих апостолів Петра та Павла.

З нагоди дня народження та іменин настоятеля храму громада Кинахівців щиро привітала о. Петра і разом із духовенством заспівала йому “Многая літа”.

Джерело: cerkva.te.ua