П’ятниця , 29.03.2024

Місячне затемнення 7 серпня: вчені розписали по хвилинах сьогоднішнє астрономічне явище

Закінчиться затемнення о 21:18, а з півтіні місяць вийде о 22:52

місячне затемненняУвечері 7 серпня, за умов чистого неба, українці можуть спостерігати за частковим місячним затемненням.

Коли і як його можна побачити  на території України і чому ці спостереження важливі, розповів керівник астрономічної секції Малої академії наук, головний редактор журналу «Наше небо» Олександр Баранський.

«У півтінь Землі Місяць увійде о 17:47, почне входити в тінь, і ми побачимо, що фази змінюються – о 19:22. Максимальна фаза затемнення, тобто коли тінь Землі максимально вкриє місяць,  відбудеться о 20:20.  Закінчиться затемнення о 21:18, а з півтіні місяць вийде о 22:52. Але вихід з півтіні важко спостерігати, основний час, коли затемнення буде добре видно, за умови чистого неба, – 21:18-21:30», – сказав Олександр Баранський.

За його словами, місячне затемнення відбувається тоді, коли Місяць, який перебуває в повній фазі, обертаючись навколо Землі, заходить в ії  тінь. Відбувається так зване протистояння місяця, коли всі три небесні тіла – сонце, Земля та місяць – стають точно в одну лінію.

Цікавими  особливостями місячних затемнень, за словами Баранського, є те, що при цьому природному явищі спостерігається зміни кольору місяця. При чому при кожному затемненні колір може змінюватися по-різному. Це має своє пояснення, а спостереження за цим – наукову цінність.

«Бувають світлі  місячні затемнення, тобто навіть коли місяць повністю покритий  тінню Землі, він світиться червонуватим відтінком. А буває темне затемнення, коли він повністю стає тьмяним. Це залежить від процесів, які відбуваються в атмосфері Землі: вулканічних  вивержень, стану атмосфери від тих аерозолів, які містяться в ній. Ці спостереження мають певне наукове значення, тому що таким чином ми вивчаємо стан нашої атмосфери. Ці данні цінні, ми 20 років з цього приводу співпрацюємо з Британською астрономічною асоціацією. Є журнали, які ці спостереження друкують», – зазначив науковець.

За його словами, прорахувати сонячні та місячні затемнення можна на багато років вперед, втім деякі фізичні аспекти цих явищ, наприклад, яскравість, непередбачувані. Тому важливі як наукові, так і спостереження астрономів-любителів.  Ті, хто добре знає рельєф місяця, та має змогу спостерігати як тінь землі поступово його накриває, можуть фіксувати час, коли тінню покриваються ті чи інші кратери на Місяці. Також за шкалою Данжона від 1 до 5 можна оцінити ступінь потемніння місяця, де 5 – найбільше затемнення.

Баранський зауважив, що сонячні і місячні затемнення, звичайно,  мають вплив на Землю і на людей, оскільки це два найближчі до нас  світила.

«Вплив є і на місячні цикли, і на річні цикли. Він ще не до кінця вивчений, сонячний і місячний вплив вивчається більш ніж 100 років, наприклад,  магнітні бурі. Але це не пов’язано з так званою астрологією, бо астрологія – це відлуння давнього мистецтва, яке не має  наукових основ і яке заперечується науковою статистикою», – сказав науковець.

За його словами, в 2017 році очікується два місячні затемнення – повне і часткове, одне з  яких відбудеться сьогодні, в 2018 році буде 2 повних місячних затемнення, в 2019 році – також 2, в 2020 – 4 місячних затемнення. Загалом їх кількість на рік може коливатися від 1 до 5.

Джерело: Укрінформ

One comment

  1. Виправдовує свое прізвище Баранський. Час вказано невірно на годину. Ганьба астроному…