Четвер , 28.03.2024

Лікарі розповіли, чому хворіють тернополяни

Різкі зміни погоди, які все частіше спостерігають жителі краю, пов’язані з глобальним потеплінням. Упродовж останніх десяти років середньодобова температура повітря у більшості європейських країн підвищилася на кілька градусів. Це стало причиною аномальної спеки влітку, і як наслідок – загострення серцево-судинних і психічних захворювань у людей.

Не менші шкідливими для здоров’я людини є різкі перепади температурних показників. Від таких погодних явищ страждають не лише метеозалежні люди.

«Людина – це створіння, яке звикло жити у стабільності. Людина пристосована до плавних переходів від тепла до холоду. Але в природі бувають такі катаклізми, коли досить різко змінюється погода або від холоду до тепла, або навпаки. Такі різкі зміни впливають на здоров’я людей, які мають ослаблений стан здоров’я.

Також такі погодні перепади особливо позначаються на здоров’ї маленьких дітей, і людей в старшому віці. В першу чергу страждають люди, які мають серцево-судинні захворювання, або люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, або ж психічні захворювання. Це ті категорії людей, які в першу чергу потрапляють під вплив різких змін погоди. Гарячу пору найважче переносять люди із серцево-судинними захворюваннями. Таким ми радимо уникати перебування на дворі від дванадцятої до шістнадцятої години. А різкі перепади температур від спеки до холоду можуть серйозно позначитися на самопочутті тих, хто має проблеми з тиском», – пояснює лікар-методист «Центру здоров’я» Андрій Зарусінський.

Під час погодних аномалій лікарі радять правильно харчуватися, достатньо відпочивати, не допускати виснаження організму, пише “ЗЗ”.