П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині у Сидорові відбулося «Свято замку» (ФОТО)

Проведення «Свята замку» на Тернопільщині – ініціатива голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни, яка стала хорошою традицією для нашого краю.

У неділю, 20 серпня, свято відбулося у замку родини Калиновських в Сидорові, Гусятинського району. До заходу долучився заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик.

Святкування розпочали на пагорбі старовинного замку-корабля молитвою та окропленням святою водою. Для присутніх виступив оркестр Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області, місцеві ансамблі та вокалісти з різних куточків Тернопільщини та України, гурт «Світозари». Веселі історії розповідав гуморист Гриць Драпак.

Про унікальність замків Тернопільщини та її культурну спадщину наголосив заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик. За його словами, доки проводяться подібні заходи, доти всі знатимуть, що Україна – це непереможна нація і народ, який завжди буде боротися за свою незалежність: «Пройшли століття, проте володіння польських панів Калиновських залишились як і праця людей, руками яких зведено цей замок. Таких замків як Сидорівський, Тернопільська область налічує 34, що становить третину усіх замків України. Важливо розуміти, що замок – це не просто камінь та споруда, це прекрасна можливість розвивати  готельно-ресторанну справу. Тому невдовзі Сидорів може стати відомим на всю Україну та світ», – зазначив Юрій Юрик.

Про те, що Сидорівський замок відомий далеко за межами області та України акцентував голова Гусятинської РДА Віталій Батіг. За його словами, «Свято замку» надовго дарує позитивні емоції та хороший настрій, якими хочеться поділитися з ближніми. Про те, що саме на таких фестивалях продовжуються українські звичаї та традиції, а національний дух передається з покоління в покоління наголосив і голова районної ради Василь Бойчук.

Для дорослих і дітей на святі організували культурно-мистецькі та спортивні дійства. Усі охочі спробували обмолочувати зернові культури автентичним знаряддям, а також долучилися до майстер-класу майстерні гончарів та майстер-класу з виготовлення ляльки-мотанки. Свою вправність та силу продемонстрував козацький курінь.