Четвер , 28.03.2024

Холодне літо 2017-го: чому тернополяни сидять без гарячої води

7 серпня, як і попереджали, у Тернополі зупинили на невизначений термін котельні. Таким чином тернополяни, які отримували гарячу воду централізовано, тепер змушені користуватися лише холодною водою.

Як пояснюють у «Тернопільміськтеплокомуненерго», підприємство просто не здатне закупити необхідну кількість дорогого газу, щоб котельні працювали та забезпечували тернополян гарячою водою.

«Тернопільміськтеплокомуненерго» не має можливості розрахуватися за газ та електроенергію, бо тернополяни боргують чималу суму – майже 38 мільйонів гривень.

Якби підрахували спеціалісти, якщо б заборгованість була хоча б 18 мільйонів «Тернопільміськтеплокомуненерго» міг проводити закупівлі газу та запускати котельні.

Гаряча вода – загальноукраїнська проблема

Літні відключення гарячої води – це не лише проблема Тернополя. У теперішніх умовах практично всі великі та середні міста відключають гарячу воду для мешканців. Так у багатому Києві з 8 серпня відключили гарячу воду у шести районах. Без гарячої води також сидить Львів. Тобто майже половина країни сидить літом без гарячої води.

У чому ж причина і хто винен?

Хто винен?

З першого погляду – ніби все зрозуміло. Тернополяни не платять за гарячу воду – «Тернопільміськтеплокомуненерго» не має грошей заплатити за газ та електрику – тернополяни сидять без гарячої води.

Є й інше пояснення такої ситуації. Держава не дотримується власних зобов’язань щодо виплати субсидій. Така політика – ідеальний рецепт для виникнення проблем з гарячою водою. Субсидіанти не платять повну вартість житлово-комунальних послуг, а потім держава повертає ці кошти на рахунки постачальників з коштів платників податків. Найбільшою проблемою стало те, що держава «прорахувалася» щодо кількості субсидій і заклала в бюджет значно менше коштів, ніж було потрібно. Відповідно й «Тернопільміськтеплокомуненерго» отримує менше коштів, ніж могло б.

Виходить замкнуте коло, яке неможливо розірвати. І тернополяни, які мільйони українців з інших міст, мають сидіти без гарячої води. Але вихід є.

Вихід є: «альтернатива» 

Сьогодні в Україні відбуваються позитивні зміни, що дозволяють органам місцевого самоврядування встановлювати тарифи теплопостачання для населення. Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел. Законопроект розв’язує руки місцевим радам у питаннях самостійного встановлення тарифів на тепло, виготовлене на альтернативному пальному.

Він передбачає, що тарифи на теплову енергію, яка виробляється з альтернативних джерел і використовується для потреб населення та бюджетних організацій, на 10% нижчі, ніж тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу. Тобто закон гарантує, що місцеві громади будуть точно економити 10 %. Разом з тим експерти стверджують, що можлива економія навіть на рівні 30%.

Цей факт підтвердила робота експериментальної котельні на альтернативному паливі на вулиці Лесі Українки, 4. У будинках, які обслуговувала ця котельня гаряча вода подавалася цілодобово. Тобто мешканці цих будинків вже відчули переваги від того, що котельня працює на альтернативному паливі.

Цілодобове подання гарячої води в неопалювальний період – дуже витратний вид послуг. Фактично витрачається той же ресурс, що й при подачі теплоносія, і при цьому з квітня до жовтня тернополяни за опалення, звісно, не платять. А завдяки економії від роботи на «альтернативі» гаряча вода цілодобово подавалася мешканцям Східного масиву.

Беручи за приклад позитивний досвід котельні на Лесі Українки, мерія запланувала запустити ще сім котелень на альтернативних видах палива. Тобто котельні на альтернативі мали працювати в усіх мікрорайонах міста. Тоді б вартість гарячої води значно знизилася і це дало б змогу надавати цю послугу цілодобово в усьому місті.

Депутати проти гарячої води

Однак недарма ми пишемо в умовному часі. У Тернополі знайшлися сили, які зробили все можливе, щоб тернополяни були без гарячої води.

На сесії міської ради Тернополя від 26 червня депутати дали 23 голоси «за» щодо заборони проведення будь-якої реконструкції чи будівництва альтернативних котелень за семи адресами. І це незважаючи на те, що сертифікати та дозвільні документи для запуску котелень. А представники уряду ставили саме тернопільські котельні за зразок для всієї України.

Чим керувалися активісти та депутати, які лобіювали заборону будівництва нових котелень достовірно не відомо. Одні експерти стверджують, що так вони відпрацьовують «гранти» газового олігарха Дмитра Фірташа. Інші – що так вони намагаються нашкодити міському голові, який намагається перетворити Тернопіль енергетичне місто європейського типу.

Яка б версія не була правдивою, ситуація склалася найгірша для всіх. Тернопіль перестав купувати газ у Фірташа, котельні на альтернативі не працюють, а всі тернополяни сидять без гарячої води.

Дійсно мали рацію наші предки: «чому дурні – бо бідні, чому бідні – бо дурні».

Тарас ВИШЕНСЬКИЙ