П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині збудували унікальний храм – копію Хатини Матері Божої (ФОТО)

27-28 серпня, на християнське свято Успіння Пресвятої Богородиці, до Зарваниці прибули десятки тисяч паломників на щорічну прощу.

ЗарваницяНезважаючи на дощ та град, паломницькі групи Івано-Франківської митрополії були чисельними, а значна кількість прочан йшла пішки 4-5 днів.

Знаковим є те, що Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) здійснив Чин освячення храму – копії Хатини Матері Божої, будівництво якої тривало декілька років. Святиня, яку збудували за точним ескізом помешкання, у якому проживала Богородиця, містить частину каменя від Її житла.

«Освячений храм є нашою спільною жертвою перед престолом Всевишнього, – сказав Митрополит. – Будуючи цю Хатину ми дуже хотіли, щоб за святими молитвами кожного паломника, який тут прийде, Бог допоміг нам вистояти, перемогти у війні та здобути мир для України. Ми просимо в Небесної Покровительки доброї долі для своєї держави, нехай ця Хатина стане духовною силою нашого народу у цій війні. Дякуємо кожному за милостиню».

Чин освячення відбувся за участю Єпископа-помічника Теодора (Мартинюка) та екзарха Луцького Йосафата (Говери).

Відтак Архиєпископ і Митрополит Василій вітав паломників біля парафіяльної церкви, де очолив Архиєрейську Святу Літургію. У зверненні до вірних Архиєрей закликав вірних молитися за мир в Україні та бути небайдужими. Владика засвідчив про чудесні випадки, які сталися завдяки молитві до Пресвятої Богородиці. Також перечислив та привітав усі паломницькі групи вірних, які ішли пішки до Зарваниці, та подякував священикам Івано-Франківської митрополії за духовний провід над прочанами.

Далі відбувся похід зі свічками, Молебень до Пресвятої Богородиці біля Її монументу на площі біля джерела, а також Панахиду за воїнами АТО та усіма героями, які віддали своє життя за Україну.

Наступного дня на подіумі перед Собором Матері Божої Зарваницької Архиєрейську Божественну Літургію служив Єпарх Коломийсько-Чернівецький Василій (Івасюк).

У Соборі Зарваницької Матері Божої служив Митрополит Василій, який, після оголошення декрету Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, вручив ректору Марійського духовного центру «Зарваниця» отцю Володимиру Фірману високу церковну нагороду – мітру.

Право носіння мітри – є жестом вдячності УГКЦ о.-мітрату Володимиру Фірману за довголітню працю на благо Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та розбудову Марійського духовного центру у Зарваниці.

Прощу приурочили 100-ій річниці об’явлення Пресвятої Богородиці у Фатімі та 125-ій річниці від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого, повідомляють у прес-службі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.