Четвер , 25.04.2024

Печера Оптимістична вабить туристів своїми унікальними лабіринтами

Як не дивно, проте Тернопільщина багата на печери. Мало того, деякі з них є унікальними.

Яскравим цьому прикладом є печера Оптимістична, розташована в Борщівському районі поблизу села Королівка. Це геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, яка щороку вабить тисячі туристів як з України, так і з інших держав. 

Кількома роками раніше печеру Оптимістичну занесли в Книгу рекордів Гіннеса як найдовшу гіпсову печеру в світі та п’яту за розміром серед усіх печер. І це аж ніяк не дивно, адже сумарна довжина вивчених на сьогодні ходів становить більш ніж 250 кілометрів, що розташовано на площі двох гектарів.

Відкриття печери відбулося у 1965-1966 роках. Тоді група спелеологів зі Львова – члени клубу «Циклоп» – проводила топографічні знімання печери «Вітрова». яка теж розташована поблизу села Королівка. Тоді місцеві хлопці показали їм струмок, який зникає під землею. На жаль, вчені не мали достатнього фінансування, аби провести повноцінні розкопки, проте дані внесли до свого реєстру.

Уже наступного року, а саме 8 травня 1966-го Мирон Савчин та Олексій Соляр зуміли проникнути за глиняний сифон та обстежити майже півкілометра ходів. Тоді науковці підсумували, що довжина печери становить понад три кілометри, зробивши її найдовшою у Радянському Союзі. 

Назва Оптимістична походить вже від колег науковців, які називали відкривачів “оптимістами” і безнадійними мрійниками.

Вже через деякий час після відкриття до печери відправлялися групи дослідників, які вивчали ходи, створювали карту та досліджували вік і утворення печери. Саме тоді були виявлені геліктити – тісно зрощені кристали, морфологічний різновид кальциту й арагоніту – що спростувало теорію про їх формування лише у вапнякових печерах.

Попри величезну протяжність печера все ж горизонтальна, без значних перепадів висот. Лабіринтові ходи закладені у гіпсовій товщі 20-25 метрів на глибині до 60-80 метрів під землею. На сьогодні вчені знайшли десять великих відносно ізольованих районів (ділянок), пов’язаних вузькими ходами та переходами.

Родзинкою печери є її вікове утворення. Вік районів не збігається, а це означає, що деякі з них утворилися значно пізніше. До того ж, у них різні морфометричні та геоморфологічні ознаки, вторинне мінералоутворення тощо.

Значну увагу варто звернути на кристали та підземні озера, які утворюють своєрідні гроти й великі зали. Найбільшим озером є «Aqva vitae», площа якого становить 82 метри квадратні.

Якщо в озерах рівень води переважно сталий, то у водопроявів простежується значне коливання, що призводить до часткового підтоплення кількох ходів чи гротів. Проте боятися не варто – вода підіймається на період до двох тижнів. На цей час вхід для туристів закритий.

З моменту відкриття у печері вже відбулося 170 експедицій, в яких брали участь не лише вітчизняні, а й закордонні експерти.

В міру дослідження печери створювали так звані підземні базові табори. Станом на 2008 рік їх кількість становила 15 штук. Найбільшим є табір «Оазис», який може забезпечити комфортне проживання майже 50 чоловік.

Вік печери Оптимістична перевищує позначку в 14 мільйонів років. Проте є райони, які мають всього 10-12 мільйонів років.

На сьогодні печера Оптимістична – одне з найпопулярніших місць серед туристів, а також цікавий об’єкт для дослідження. Зазначу, що саме тут створили перший в Україні підземний музей із серією скульптур із глини.

Добратися до печери з Тернополя не складно. Рейсовим автобусом варто доїхати до Борщева, а вже звідти місцевим (або таксі) – до села Королівка. Вартість квитка для однієї людини становитиме близько 70 гривень. Дорога займе не більше двох годин.

Христина СЛОТА