П’ятниця , 29.03.2024

Понад тисячу років тому Нерукотворний Образ, який перебував на Тернопільщині, залишив Едесу

Цими днями християни відзначають Третього Спаса. Церква згадує перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образа Ісуса Христа.

Йдеться про одну з найбільших християнських святинь, яка побувала в Тернополі півроку тому з благословення Митрополита Василія Семенюка.

Образ втретє покинув Ватикан, прибуття святині до Тернополя стало можливим завдяки підтримці Ігоря Гуди та його фонду «Твори добро».

Якщо згадувати про історію цього дня, то, згідно християнських переказів, полотно, на якому відбилось обличчя Ісуса Христа, зцілило царя Авгаря з Едеси. Не бачивши Христа, Авгар повірив у Нього. Образ багато років зберігався в Едесі, за переказами, навіть врятував місто під час набігу. А потім святиню  візантійський імператор Констянтин Багрянородний викупив його у еміра — правителя Едеси.

Останнім часом Образ зберігався у Захристі Папи у Ватикані. Святиня лише кілька разів покидала святе місце. В лютому цього року Нерукотворний образ подарував надію, укріпив віру та зцілив серця сотень тисяч паломників у Тернополі.

Благодійний фонд Ігоря Гуди взяв на себе всі транспортні та організаційні витрати, адже перевозити образ в Україну слід було в спеціальному літаку, з охороною. По Образ Ігор Гуда, відчуваючи відповідальність, відправився особисто разом з дружиною Наталією.

— Дякую Богу за таку нагоду допомогти організувати таку величну подію для всього християнського світу. Адже це не просто Образ, це прижиттєвий відбиток обличчя Ісуса Христа. В такий особливий спосіб Бог немовби висловлює свою підтримку і показує своє обличчя в цей нелегкий для України час, — зазначив Ігор Гуда.

Благодійний фонд Ігоря Гуди «Твори добро», спільно з Тернопільсько-Зборівської архієпархією, вже після перебування Нерукотворного образу в Тернополі, провів соціальну акцію для геріатричних будинків та сімей, що опинились в складних обставинах.

Окрім того, будівельна компанія «Креатор-Буд», яка працює під керівництвом Ігоря Гуди, постійно долучається до важливих соціальних проектів: закупівля обладнання для лікарень, облаштування площ, допомога спортивним школам та встановлення вуличних тренажерів.