Субота , 20.04.2024

Після скандалу із продажем Червоногородського замку глава УАПЦ зробив сенсаційну заяву

Митрополит Макарій в інтерв’ю «Духовній величі Львова» розповів про сьогоднішню непросту ситуацію всередині УАПЦ.

Розпалюється скандал навколо руїн Червоногородського замку, гучні події за участю архиєпископа Мстислава (Гука), Чернівецька єпархія на чолі із архиєпископом Германом відмовилась від поминання Предстоятеля й ініціює Помісний Собор стосовно питання відставки владики Макарія.

Щодо скандалу навколо комплексу будівель у Червоногородці, то 10 серпня Митрополит Макарій планує зібрати  Архиєрейський Собор, Патріарший суд:

«Будемо щось вирішувати. Запрошуємо до Києва його (владику Мстислава- ред.)  і теперішніх власників руїн замку, будемо слухати. Три тижні працювала єпархіальна рада Тернопільської єпархії і ревізійна комісія, нічого так і не довідалися».

Собор, як стверджує митрополит Макарій, згідно зі статутом, офіційно має відбуватись кожні три роки. Тобто, в 2018 році: « Собор буде в будь-якому разі. Я не тримаюсь за Предстоятельство», – наголошує Глава УАПЦ.

Митрополит Макарій стверджує, що владика Мстислав запевняв його, що ТзОВ створюється і вноситься в нього статутний фонд руїни замку для того, щоб, відчуживши руїни замку і ГЕС, отримати кошти на відновлення костелу, зробити там храм і якнайшвидше почати служити:

«Я думав, що людям, які носять панагії, – архиєреям, –  потрібно вірити. І я вірив. Я вважав, що це добра справа – тому погодився. Річ у тім, що ні Тернопільська єпархія, ні ціла УАПЦ не має стільки коштів, аби реставрувати той костел. Там потрібні мільйони. Хоча, сказати правду, в мене були питання наскільки доцільно відчужувати руїни ГЕС: там багато корисних справ можна було б робити… Але треба було немало коштів вкласти, а у нас їх нема. Але те, що сталось зараз, це вже у жодні рамки не вкладається. Гроші мали піти на реставрацію храму, а вони пішли невідомо куди».

За словами Митрополита Макарія, статут УАПЦ прописаний так, що правлячий архиєрей може легко розпоряджатись майном єпархії. І без відома Предстоятеля, і без відома єпархіальної ради.

Неправдою назвав Митрополит те, що начебто був проданий монастир: «Ніякого там монастиря нема… є фінський будиночок, є якась капличка,  іконостас, але все це запущено, заросло, там ніхто не живе, нікого не було. Були якісь монахи – два чи три але… ніякого монастиря».

Митрополит Макарій  вважає, що цю інформацію підняли до обговорення, аби «вчергове збунтувати громадськість проти УАПЦ».

«Я звик служити, молитись і трудитись, не жити в інтригах. Інтриги – це не для мене. Інтриги не приносять користі душі, не сприяють Спасінню. Інтригам не місце в Церкві, а інтриги, які роблять духовні люди, це неподобство. Щоправда, на жаль, УАПЦ із 1989 року в інтригах жила і живе до сьогоднішнього дня. Вижили. І житимемо далі!», – заявив першоєрарх і продовжив: «Зараз ми близькі до відкриття подвір′я Вселенського Патріархату в Україні, я наполягаю, аби це подвір′я очолював не архимандрит, а архиєрей, щоб ми довкола нього об’єднувались, і буде започатковуватись канонічна Православна Українська Церква. Можливо не всі на це підуть, але я піду. Я за те, щоб входити в єдність із Вселенським Патріархатом через подвір′я, яке має бути відкрите в Україні».

Митрополит наголосив: «Якщо це вдасться, і на ґрунті подвір’я від Вселенського Патріарха буде започаткована канонічна Православна Церква, то думаю, що УАПЦ має деякі, може, невеликі, але переваги, бо зможе швидко, легко і без великих труднощів увійти в єднання із Вселенським Православ′ям… Я хочу об′єднання, хочу єдиної Церкви. Не хочу посад».

Джерело: РІСУ