Субота , 20.04.2024

Термальні води у Берегово здатні оздоровити людину в будь-яку пору року

Місто Берегове, або як його ще називають Берегово, відоме не лише в Україні, а й далеко за її межами. Причиною цьому служать термальні води, здатні оздоровити людину в будь-яку пору року. 

Берегово знаходиться в Закарпатській області над річкою Верке. Місто найближче розташоване до кордону з Угорщиною – всього в п’яти кілометрах від переходу Лужанка-Берегшурань.

Окрім термальних та мінеральних вод, які надходять на поверхню з глибин, Берегове славиться виноробськими традиціями та незвичною архітектурою.

Історія міста тягнеться ще з XIII століття, хоча точної дати його створення немає. Тоді воно називалося Лампертгаза (Lamperthaza) та було засноване принцом Лампертом – молодшим сином угорського короля Бели І. Впродовж 1240-1241 років місто було зруйноване черговим набігом війська хана Батия.

З 1247 року починається масштабна відбудова та заселення міста, укріплюються його стіни. Тоді його перейменували у Лампертсас.

Сьогоднішню назву місто отримало аж в 1504 році. Згідно з документами, місцевість назвали Береґсас (Beregszász).

Уже за часів незалежності – 17 травня 2001 року – Берегове отримало статус міста обласного значення. Відтоді місто почало активно розвиватися та приймати туристів як з України, так й інших держав.

Окрім кількох пам’яток історії, релігії та архітектури – римо-католицький костел Воздвиження Святого Хреста 12 століття, Палац родини Бетленів (1629), Палац комітатського суду, ботанічна пам’ятка природи місцевого значення Дуб бургундський – місто славиться своїми термальними та мінеральними джерелами, на базі яких створені оздоровчі бази та санаторії.

Найбільшим та найпопулярнішим є оздоровчий комплекс “Жайворонок”, який впродовж всього року приймає відвідувачів та забезпечує високоякісний відпочинок з лікувальним ефектом.

Берегово термальні водиОсобливістю термального басейну є те, що незалежно від пори року температура води не опускається нижче +35 градусів.

Особливий склад води – кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натриієвий – дозволяє лікувати хвороби серцево-судинної системи, артрит, варикоз та остеохондроз.

Окрім цього термальні води дозволяють пришвидшити лікування кісток й м’язової тканини, а також нервової системи.

Ще однією особливістю є те, що такий спосіб лікування підходить абсолютно всім. Проте перебувати в басейні з термальною водою можна не більш ніж дві години на добу.

Що стосується цін, то їх діапазон коливається від 60 (дітям до семи років) до 100 гривень з людини за годину перебування в басейні.

З Тернополя до Берегово добратися можна автобусом або поїздом з пересадкою в Ужгороді (можливий переїзд через Львів). Дорога займе від шести до 13 годин залежно від обраного виду транспорту та маршруту.

Христина СЛОТА