П’ятниця , 29.03.2024

Тернопільська прокуратура без суду призначила “злочинців”

Прокуратура Тернопільської області поспішила без суду і завершення слідства призначити “злочинців”, нібито відповідальних за перевищення кошторису ремонтних робіт здійснених на замовлення тернопільської міської ради.

Такі висновки можна зробити на підставі повідомлення оприлюдненого на офіційній сторінці Тернопільської обласної прокуратури у мережі Facebook.

Зокрема у повідомленні Тернопільської прокуратури зазначається, що силами СБУ, поліції та прокуратури викрито “злочин” пов’язаний із завищенням вартості ремонтних робіт у місті Тернополі. Поряд з тим зазначається, що “слідство триває”.

Як відомо, визнати ту чи іншу дію злочином може лише суд на підставі розгляду доказів. Ймовірно, що прокуратура продовжує працювати за “радянською” звичкою, коли злочинців “призначали” саме органи прокуратури без розгляду справи у суді. Особливого розквіту така практика набула для боротьби з підприємцями у часи Віктора Януковича.

Варто також зауважити, що Тернопільська міська рада самостійно не має права проводити жодних ремонтних робіт. Для цього наймаються підрядники. Закупівля усіх послуг відбувається за допомогою тендеру через систему електронних закупівель Prozorro. Відбір відбувається в автоматичному режимі без участі людини і перемагає найдешевша пропозиція.

Останній рік прокуратура, як на місцевому так і на центральному рівні неодноразово відзначалася голосними заявами, про “виявлення злочинів”, які так і не доходили до суду через брак доказової бази.

Зокрема, велика “антикорупційна операція”  у травні цього року з ініціативи Генеральної прокуратури закінчилась звільненням більшості чиновників, яких перед тим “гучно затримували” із залученням спецпризначення та гелікоптерів.

Складається враження, що до України повертається практика використання правоохоронних органів для імітації боротьби з корупцією та тиску на бізнес у гірших традиціям Януковича.