Субота , 20.04.2024

Неймовірна церква, яку варто відвідати у Тернополі (ФОТО)

Церква святого апостола Петра є одним із найбільших дієвих храмів Тернополя. Розташована вона на вулиці Володимира Великого.

Історія церкви тягнеться з 1998 року. Проте варто зазначити, що парафію святого апостола Петра утворили у 1993-му.

Архітектором церкви став відомий Сергій Гора. За його керівництва будівництво тривало чотири роки. За цей період було зведено масивну парафіяльну споруду з величними арками, які частково обрамляють храм.

Посвята церкви відбулася 12 липня 2005 року. Тоді Преосвященніший владика Тернопільсько-Зборівський Кир Михаїл Сабрига разом зі священиками освятив храм, назвавши його на честь святого апостола Петра. На подію прибули гості не лише з різних кутків України, а й з Польщі та Австрії.

Варто зазначити, що при церкві діє монастир із кількадесятирічною історією.

Перші монахи прибули до парафії святого Петра ще у 1994 році. Родом вони були з Польщі з Провінції Успіння Пресвятої Богородиці.

Уже через два роки після приїзду, а саме у 1996-му вони збудували монастир Різдва Пресвятої Богородиці (Чину Братів Менших візантійсько-українського обряду), де не лише оселилися, а й стали проводити різні заходи, зокрема давали уроки релігієзнавства.

У 2008 році монахи заснували свою газету “Вісник святого Франциска”, якої на сьогодні вийшло вже 15 номерів.

У 2010 році було встановлено та посвячено (4 березня) пам’ятник святого Франциска Ассізького. Подію приурочили до 800-річчя затвердження францисканського Уставу.

На сьогодні на території монастиря розміщена масштабна бібліотека, призначена для студентів, семінаристів і чернецтва. У ній налічують понад шість тисяч книг, які дозволяють вивчати релігієзнавство, філософію, психологію, мовознавство, францисканську та християнську духовність. Також ченці монастиря відкрили школу святого Антонія та зоокуток.

Не варто забувати і про головну родзинку храму – Різдвяну шопку, яка наразі є найбільшою в Україні. Подивитись на неї з’їжджаються віряни з усіх куточків планети.

Встановлення шопки відбулося ще у 2005 році. Відтоді її щороку вдосконалюють та збільшують, додаючи все нові і нові деталі. Наразі її розміри становлять 20 на 40 метрів.

Окрім звичної композиції, Різдвяну шопку оздобили струмочками, поїздом, який постійно курсує з одно місця в інше, братом-францисканцем, що б’є у дзвін, штучною водоймою із живою рибою, а також вольєром з кроликами. Також на шопці зображено Збаразький замок.

Над створенням шопки працювали священнослужителі церкви.

Добратися до церкви святого апостола Петра можна з центру міста. Звідти курсують маршрутні таксі номер 13, 14, 16, 18, 19, 20, 27, а також тролейбуси 3, 5, 8, 9, 10, 11. Вартість проїзду становить три, або чотири гривні відповідно.

Храм відкритий для парафіян щоденно.

Христина СЛОТА

One comment

  1. Церква неначе музей або картинна галерея! Туристам міста точно варто глянути. До того ж, цікава вона не лише зимою, а і літом багато є ікон та розписів неймовірно красивих. Ззовні спочатку здається дуже дивною, але потім починає настільки подобатися, що очей не відірвати