Середа , 17.04.2024

Печера Млинки – 50 кілометрів під землею (ФОТО)

Чортківщина багата на печери. Яскравим цьому прикладом є печера Млинки, яка розташована біля села Залісся у долині Млинки. 

Це гіпсова печера, загальна протяжність якої становить 49 684 метри. Також вона внесена до геологічних пам’яток природи.

Перша документальна згадка про печеру датується 25 червня 1960 року. Саме цю дату заведено вважати датою відкриття печери. Тоді в газеті «Нове життя» М. Біль – вчитель угринської школи – опублікував згадку про неймовірну місцину, знайдену поблизу хутора Млинки. Саме він і дав назву печері.

«Чи знаєте ви, які цікаві місця є в Чортківському районі? Побувайте в хуторі Млинки. Здаля ви помітите два отвори в схилі гори, що темніють на фоні яскравої зелені. Це — вхід до Млинецької печери. Ось ви потрапляєте у підземний зал. Розмір його досить великий — близько 400 квадратних метрів, ширина в окремих місцях — 50-60 метрів. Тут достатньо світла, воно проникає через два вхідні отвори й через третій вертикальний. В лівій частині залу лежить великий камінь з плоскою поверхнею. З підземного залу починається основний хід з двома розгалуженнями в різні сторони. Центральний коридор, довжиною півкілометра, тягнеться в напрямі Угринської печери. Віддаль однієї печери від другої не перевищує одного кілометра. Можна думати, що Млинецька печера — відгалужений коридор Угринської печери (мабуть, з’єднуючий хід був перерваний обвалом.) Підземний хід мало покручений, ширина його дорівнює 5-10 метрів, висота — 2,5 метри. Місцями трапляються різні звуження», – писав вчитель.

Дослідженням печери зайнялися вже після того, як в газеті вийшов матеріал М. Біля. Тоді В. О. Родзієвський разом з групою юних туристів першим наважився заглибитися в печеру для детального її вивчення.

Впродовж 1960-1963-х років Родзієвський разом з Ю. Л. Зімельсом та групою спелеологів дослідив десять кілометрів печери. Тоді експедиції проводилися майже по дванадцять годин в освітленні свічок та газових ламп.

Через брак коштів дослідження печери відновили лише у березні 1966 року. Тоді вже група науковців під керівництвом Б. Максимова відкрила нові райони печери. У 1967 році було досліджено 14 130 метрів, а в 1980-му – 17 кілометрів печери.

З 1984 року знову відновлюється активне вивчення печери. Зокрема 1 січня 1988 року група київських спелеологів заблукавши знайшла нові ходи, які вивели її в декілька нових кімнат печери.

Особливістю печери Млинки є те, що вона закладена в гіпсах баденського регіоярусу середнього міоцену (рання епоха неогенового періоду, почалася 23,03 мільйонів років тому).

На сьогодні печера відкрита для туристів. Затяті екстремали зможуть зайти вглиб майже на 15 кілометрів – саме така частина відкрита для відвідувачів.

Добратися до печери з Тернополя не проблематично. Для початку – рейсовим автобусом або електричкою в Чортків. Вже звідти місцевим автобусом у Залісся. Дорога займе майже дві години. Вартість білету коливатиметься від 50 до 75 гривень залежно від обраного транспорту.

Христина СЛОТА, “Терноград”