Субота , 20.04.2024

Соліст групи «Скай» Олег Собчук приїхав у Тернопіль, щоб підтримати важливий проект

Для людей з особливими потребами, яких у Тернополі сімсот, куплятимуть соціальне таксі.

Спеціальний автомобіль допоможе тернополянам, які пересуваються за допомогою інвалідних колясок, добратися у будь-яку точку міста. Коштує таксі сімнадцять тисяч євро, назбирали вже сто тисяч гривень.

Проблема пересування людей з особливими потребами давно на часі. З нею стикається кожне місто. Однак є міста, які знаходять вирішення — у Хмельницькому курсують уже три соціальних таксі. Тернополянин Сергій Кічула хоче, щоб і в Тернополі працювало соціальне таксі.

— Зазвичай, люди, які не можуть самостійно пересуватися, більшість часу проводять вдома. Поїздка до стоматолога  чи поліклініки складає труднощі. Добре, якщо є батьки, рідні, які допомагають. Інакше – це стає великою проблемою. У Тернополі близько сімсот людей потребують спеціального транспорту для перевезення. З них п’ятсот з інвалідністю та двісті пристарілі, —  розповідає Сергій Кічула.

Автор проекту «Соціальне таксі» Сергій Кічула разом з тернопільським благодійним фондом «Карітас», лідерським волонтерським рухом збирають кошти на мікроавтобус, який обладнаний спеціальним ліфтом для перевезення людей на колясках. Приїхав підтримати проект і соліст рок-гурту «Скай» Олег Собчук.

— З Сергієм дружимо з восьмого класу, про свою ідею й бажання розповів мені. Я вирішив підтримати, саме тому я тут. Закордоном подібної проблеми немає, інфраструктура міст дозволяє легко людям пересуватися, а в Україні створюється ілюзія ніби людей на інвалідних візках немає. Чекати немає сенсу, думаю, спільними зусиллями ми купимо соціальне таксі, — каже Олег Собчук.

Коштує автомобіль сімнадцять тисяч євро, назбирали вже сто тисяч гривень.

—  Ми не люди з обмеженими можливостями, а люди з особливими потребами. Вийти з квартири, спуститися, переїхати бордюр, користуватися громадським транспортом чи потрапити з однієї точки міста в іншу інколи не здійснено. Добратися до лікарні чи державної установи стає обмеженням не лише для мене, але й для людей, які пересуваються за допомогою інвалідного візка. Щоб стало менше обмежень запускається проект «Соціальне таксі», який потрібний вже давно, — каже Валерій Басюк.

Згодом таксі працюватиме при «Карітасі» й допоможе людям з особливими потребами пересуватися містом й ставати соціально активнішими. Організатори проекту сподіваються, що мерія міста долучиться й допомагатиме утримувати соціальне таксі, так само як це робить влада Хмельницького. Однак проект не є політично заангажованим, тому гроші на таксі збирають зусиллями усіх небайдужих тернополян.

Кошти на соціальне таксі у Тернополі збирають готівкою,

або на Карту Привату 5168742021645670

Контактна особа Кічула Сергій, номер телефону — 0982151195.
Джерело: “Доба”