П’ятниця , 29.03.2024

Тернополяни потрапили в біду, коли аферисти зі Сходу взялись знімати їм «пороби»

Тернополяни стали жертвами аферистів зі Східної України. Вони перераховували гроші шахраям, аби ті допомогли їм подолати життєві труднощі.

Тернополяни стали жертвами так званої «Матінки Анни». Люди сподівались на допомогу у вирішенні їхніх проблем, натомість банально втрачали свої кошти. Точного числа обдурених Служба безпеки Приватбанку не називає. Однак, ми отримали інформацію, що деякі клієнти перераховували до 5 тисяч грн., аби з них «зняли пороби». Скільки саме ошуканих земляків віддали свої кровні – ніхто сказати точно не може, адже до поліції обдурені не звертались. Принаймні жодного повідомлення про те, що стали жертвами шахраїв, які працювали під прикриттям «Матінки Анни», до тернопільської поліції не надходило, запевнив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

– За повідомленнями у соцмережах та деяких ЗМІ, поліція вже розпочала перевірку за вищезгаданим фактом, – каже Сергій Крета. – Однак, повідомлень від ошуканих городян до нас ще не надходило. У Тернополі – на дошках для розміщення оголошень та у деяких ЗМІ, – нещодавно з’явились оголошення, в яких йшлось про цілительку «Матінку Анну». Ніби-то жінка знімає пороби, виливає віск, допомагає вирішити проблеми із сімейними та бізнесовими негараздами.
Тих, хто потребували подібних послуг і вірили, що так звана «Матінка Анна» їм допоможе, ймовірно, було чимало.

Люди дзвонили за зазначеними в оголошеннях телефонами, їм пропонували переказати певну суму на банківський рахунок. Та запевняли – окрім спеціальних ритуалів, за них ще молитимуться у Почаєвській Лаврі. Про це повідомив керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку в Тернопільській області Олександр Жильцов.

– Після звернень декількох громадян та проведення перевірки вдалось з’ясувати, що за даними номерами телефонів працюють шахраї, що перебувають далеко від Тернополя, на Сході України. Та не мають жодного відношення до описаних в оголошені специфічних послуг, – каже Олександр Жильцов. – Наразі банком прийнято необхідних заходів, щоб унеможливити надалі шахрайські операції та повернуто кошти ошуканим громадянам.

У банку закликають: не варто свято вірити усьому, що пишуть в оголошеннях! Адже те, що з вас знімуть пороби – далеко не факт, а обачним та фінансово захищеним потрібно бути завжди!

– При нагоді застережіть близьких щодо даного оголошення, – закликають у банку. – Як бачите, – “матінки” бувають різними. І не виключено, що завтра в оголошеннях йтиметься, що пороби знімає «матінка Ольга чи Ярина». Протягом кількох годин поспіль за вказаними в оголошенні телефонами намагались додзвонитись і наші журналісти. Ми вирішили перевірити, чи після блокування рахунків шахраї далі «працюють». Номери були активними, але постійно був сигнал «зайнято», пише “20 хвилин“.