П’ятниця , 19.04.2024

Українські заробітчани тепер вдвічі частіше скаржаться на польських роботодавців

Українці, які працюють у Польщі все частіше скаржаться до тамтешньої Державної інспекції праці на своїх працедавців та погані умови роботи.

У 2016 році українці подали 500 скарг до Державної інспекції праці, а цього року таких скарг уже надійшло 1000.

Найчастіше українці скаржаться на те, що їм не платять зарплати або платять замало, не підписують з ними угоди про роботу, пише nashapolsha.

Українці у Польщі працюють у сільському господарстві, на будівництві, у фаст-фудах. У них є запрошення на роботу від працедавців, але часто працедавці не оформлюють працівників офіційно і українці працюють нелегально.

Коли ж на підприємство з інспекцією приходить контролери – нелегалів депортують з Польщі із подальшою забороною в’їзду. Торік повітові управління праці зареєстрували 1,3 млн запрошень на роботу українців. Цьогоріч, за даними головної інспекції праці, кількість зареєстрованих запрошень на роботу для українців перетне 2 млн.

Працедавці чуються безпечно, бо штраф за нелегальне працевлаштування іноземців становить лише від 3 до 5 тис. злотих (21-35 тис. гривень). Натомість користь від нелегального працевлаштування значно перевищує суми цих штрафів – за нелегалів не треба платити податків, страховки, їм не треба платити відпускних. У зв’язку з цим головна інспекція праці ініціюватиме підвищення штрафів за нелегальне працевлаштування до 30 тис. злотих (210 тис. грн).