Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині у старовинному замку розмістили тютюнову фабрику

Монастириський замок є одним з тих, чия історія сягає сивої давнини. У свій час він був перебудований у палац. 

Історія Монастириського замку тягнеться аж з 1600 року. Тоді Вікторін Сенінський за власні кошти вирішив спорудити мурований замок. Уже через декілька років його було збудовано.

В 1629 році уже біля новозбудованого замку Станіслав Любомирський розбив татар, вдало відбивши їх напад.

Уже наступного року місто разом із фортецею переходить під владу сім’ї Потоцьких. Саме вони були власниками аж до 1844 року.

Попри те, що місто разом із замком довгий час мало постійного власника, його історія доволі насичена. Так, в середині 17 століття замок неодноразово займали та руйнували козацькі повстання.

У 1653 році Іван Богун під час жорстокої битви розбив польське військо.

У 1672-му – місто разом із фортецею захопило османське військо, частково зруйнувавши його.

В 1698 році на території від Монастириська до Підгайців польське військо билося з татарами. Результатом битви, окрім вигнання османського війська назавжди, стало часткове руйнування міста разом з її визначною спорудою.

У наступному столітті фортеця переживає відносно спокійні часи. Так, у 1780 році Людвіга Потоцька – власниця міста – замок передає австрійській владі, а в кількох кілометрах від нього будує палац. Австрійці, у свою чергу, на території фортеці облаштовують тютюнову фабрику.

У 1844 році Пшемислав Потоцький продає місто Баку де Хетту.

За часів Першої та Другої світових воєн Монастириський замок не зазнав значних руйнацій. Там, як і раніше, працювала тютюнова фабрика, деякий час будівля пустувала.

На сьогодні на місці Монастириського замку розміщена тютюнова фабрика, яка гарно проглядається з дороги. Місцеві жителі стверджують, що її збудували на фундаменті старої фортеці.

Проте є припущення, що на фундаменті старого палацу (або господарської будівлі тих часів) збудовано сьогоднішнє приміщення міського відділу освіти. До того ж, стінами колишнього замку можуть бути нижні поверхи сучасної споруди.

Добратися до Монастириська з Тернополя можна автобусом або електричкою без пересадок. Дорога займе близько півтори години. Вартість квитка коливатиметься в межах 60-70 гривень.

Христина СЛОТА, “Терноград”

One comment

  1. В'ячеслав

    Дістатись Монастириська електричкою неможливо. Колія з Тернополя тільки до Бучача, і то через Чортків. Тільки автобус.