П’ятниця , 19.04.2024

Психологія стосунків – пастки свідомості

Психологія стосунків настільки складна та непостійна, що розібратися в ній достеменно навряд чи кому вдалося. До того ж, тут є своєрідні пастки свідомості, які лише більше заплутують. 

Пастка перша – трохи щастя

Найважче у стосунках – це дотримуватися постійної гармонії та щастя. Досить часто люди живуть «на автоматі» й роблять все так як інші. Проте зі стосунками це варто забути, адже жити та робити щось заради статусу – лише в шкоду для себе.

Людина повинна отримувати задоволення від стосунків. Тут йдеться не лише про сексуальну сторону, а й про всі інші аспекти – моральний, духовний, фізичний і навіть матеріальний.

Аби зрозуміти, чи дійсно ви щасливі, чи ні, проаналізуйте почуття до своєї половинки й свої відчуття в загальному. Щаслива людина не відчуває тривоги, у неї немає страху чи істерії, у неї немає завищених потреб тощо.

Пастка друга – скорбота за довірою

Сьогодні люди звикли до почуття комфорту та спокою. Проте цього аж ніяк не можна очікувати від свого партнера (саме така тенденція прослідковується зараз).

Сучасні стосунки не мають повної гарантії та безпеки для вашого завтра. Навіть сьогодні все може змінитися кардинально, то як можна вірити у спільне завтра?

Щоб уникнути цієї пастки свідомості психологи радять менше сумніватися у своєму партнері та постаратися довіритися йому. Все має починатися з маленького – сьогодні дозвольте йому заварити вам каву, завтра – приготувати сніданок, потім спланувати спільний вихідний тощо. Довіру потрібно не лише вимагати, а й гарантувати. Покажіть на власному прикладі, що ви довіряєте партнеру, і в один момент він довіриться вам.

Пастка третя – «закоханий за власним бажанням»

Навіть за найсильнішими почуттями приховується їх першопричина, тобто своєрідне бажання, яке ми реалізовуємо на підсвідомому рівні. Це стосується як чоловіків, так і жінок без винятку. Для когось половинка – це надійність та захист, для когось – зміцнення власного статусу, а ще для когось – хороший актив. Проте не варто забувати, що навіть такі бажання на підсвідомому рівні можуть підкріплюватися справжніми та сильними почуттями.

Психологи радять визначити свої ціль та бажання (зізнатися у цьому хоча б собі). Це дозволить перестати вішати ярлики та чітко уявляти природу стосунків і їх подальший розвиток.

Пастка четверта – «полюби меня такой… »

Сьогодні багато хто каже: «кохай мене таким/такою який/яка я є». Проте якими ми є насправді? Проживаючи з батьками чи самотужки люди не можуть проявити себе в сфері стосунків (в усіх їх видах), тому навіть самі не знають власних нюансів. До того ж, така заявка – рідше захисний механізм, оскільки прагнувши до кращого (в даному випадку стосунків, сім’ї, кохання), людина сама стає кращою.

У цю пастку потрапляють не лише ті, хто вимагає такого кохання, а й ті, хто готовий його надати. Звісно ж, ми не повинні змінювати людину кардинально, проте й з усіма недоліками миритися не повинні.

Пастка п’ята – кохання – це панацея

Фільми, книги, реклама – майже всі стверджують, що кохання – це панацея від помилок та самотності, це майже універсальні ліки. Звучить гарно, чи не так? От тільки правда куди банальніша та не така завуальована. Безумовно кохання може окриляти, дарувати відчуття щастя, проте це аж ніяк не лікарство від усього, а тим паче від самотності й помилок. Живим людям властиво помилятися, живі люди відчувають самотність навіть коли вони закохані чи знаходяться в шумній компанії друзів. Робити та відчувати це – означає жити.

На превеликий жаль кожен з нас перебуває в тій чи іншій пастці. Усі вони навіяні соціумом та модою, бажанням «бути як всі» з комічним поєднанням «не бути сірою масою». Уникайте цих пасток, аналізуйте себе та свої стосунки, помічайте не лише недоліки партнера, а й власні.

Христина Слота