Четвер , 25.04.2024

У Збаразькому замку найбільшою популярністю користується кімната тортур

За 20 кілометрів від Тернополя знаходиться знаменитий Збаразький замок. Відомий він тим, що події довкола нього стали одним із поворотних етапів визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького.

Зрештою, як замок виглядав на початках свого створення, ніхто толком не знає. У період Першої світової війни споруда була спалена, а каземати підірвані.

А Збаразький замок, яким ми його знаємо, збудували у 17 столітті брати Юрій і Христофор Збаразькі. Попередню фортецю, на три століття старшу, зруйнували татари. Новий замок був прикордонним військовим об’єктом, і художники, фактично, не робили його замальовок.

Нині Збаразький замок – це своєрідний портал крізь багатовікову історію. Для туристів у замку відкриті органний зал, голуба і оливкова столові, де збиралися дворяни. Відновлені також білокам’яний і дзеркальний зали, гардеробна та інші приміщення.

У багатьох із них представлені експозиції. Є зали іконопису, вишиванки, нумізматики, дерев’яної скульптури і зброї, серед якої є справжня, знайдена під час розкопок на території Збаражу, а частину реконструювали спеціалісти із львівського “Арсеналу”.

Однак, найбільшою популярність серед туристів користується зала тортур. Її, як запевняють екскурсоводи, застосовували проти козаків. У замку представлені різноманітні знаряддя тої ж інквізиції. Її тут не було, але така інквізиційна експозиція користується популярністю, особливо у школярів.

Тут навіть можна сфотографуватися підвішеним у прикутих до стіни кайданах.

Адреса: Тернопільська область, м. Збараж, вул. Б. Хмельницького, 28. Вхід 20 грн. Час роботи: у літній період з 9:00 до 20:00, у зимовий до 18:00.

Джерело: “Експерт-тур”