Вівторок , 16.04.2024

У Тернополі навпроти ЦУМу “збудували” парафіяльний костел (ФОТО)

Встановлення вуличного макету парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі, який був споруджений 1908-го року за проектом архітектора Теодора Маріана Тальовского, та зруйнований у 1955-му – завершено.

Роботи з монтажу тривали впродовж тижня. А у неділю, 10 вересня, о 12.00 відбулося урочисте відкриття вуличного макету та, як зазначає заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, «своєрідне повернення парафіяльного костелу, який був окрасою нашого міста».

Встановили макет навпроти ЦУМу, власне, у 1959-му саме на фундаменті костелу й було зведено цей універмаг.

«Здійснилась мрія поколінь, – констатує краєзнавець, один із ініціаторів встановлення макету Тарас Циклиняк, – дуже багато праці вкладено, багато нервів. Трьома мовами – на чотири сторони світу, в масштабі 1:100, в бронзі, смачний колір…»

Макет костелу з паперу, опираючись на старі світлини,  спершу створив інженер Володимир Кріса. Відтак у Львові його було відлито з бронзи та встановлено. Роботи загалом тривали близько року.

Вага монументу – близько 70 кілограмів, висота найвищої башти костелу – 65 сантиметрів. Встановлена пам’ятка на гранітному п’єдесталі. Виготовлена та встановлена за сприяння міської ради Тернополя та на пожертви родин Дігай та Маслівців. Творча група: Володимир Кріса, Дмитро Мулярчук, Володимир Солонін та краєзнавець Тарас Циклиняк

– «Свого часу до Тернопільської міської ради звернулись архітектори та краєзнавці з ідеєю встановлення спочатку вуличного макету бронзового довоєнного Тернополя, а згодом – кожної з втрачених пам`яток, які були в місті, – зауважує Леонід Бицюра. – Це і ратуша, і синагога, і парафіяльний костел. Розпочали ми зі встановлення вуличного макету парафіяльного костелу».

Тож у Тернополі згодом, схоже, з`явиться ще кілька туристичних родзинок. А що вуличні макети користуватимуться попитом – жодного сумніву нема, пише topnews.in.ua.