Четвер , 28.03.2024

Як отримати польське громадянство та для чого це треба?

Здобуття громадянства іншої країни може спричинити відчутні життєві зміни. Однак, для багатьох словосполучення “польське громадянство” звучить захмарно.

Давайте розбиратися, так чи складно його отримати та яка нагорода чекає за труди, пише yavp.pl.

Підстави для отримання

Існують три основні підстави  отримання польського громадянства. Вас можуть визнати громадянином Польщі, надати Вам громадянство або ж Ви отримуєте його за законом. Почнемо, мабуть, з останнього.

Згідно з законом отримати громадянство можуть діти, у яких хоча б один з батьків поляк по праву крові. Також діти, які народилися на території Польщі та чиї батьки невідомі або не мають громадянства жодної країни. Згідно із законом громадянство отримують також неповнолітні іноземці до 16 років, усиновлені польськими громадянами.

Визнати іноземця поляком можуть у різних випадках, серед яких:

  • безперервне перебування у Польщі протягом 3 років на підставі дозволу на постійне проживання або дозволу на довгострокове перебування резидента ЄС
  • безупинне перебування у Польщі протягом 2 років на підставі дозволу на постійне проживання або дозволу на довгострокове перебування резидента ЄС та знаходження в шлюбі з громадянином Польщі протягом 3 років
  • безупинне перебування у Польщі протягом 2 років на підставі дозволу на постійне проживання, яке отримано у зв’язку з наданням статусу біженця
  • безупинне перебування на території Польщі легально протягом 10 років та дозвіл на постійне проживання або дозвіл на довгострокове перебування резидента ЄС або ж регулярне та стабільне джерело доходу
  • безперервне перебування у Польщі протягом мінімум 1 року на підставі дозволу на постійне проживання отримане в зв’язку з польським походженням або картою поляка

Перебування вважається безперервним, якщо виїзді не тривав більше 6 місяців, а все перерви не перевищили 10 місяців в цілому протягом останніх 5 років.

Заява про визнання польського громадянства подається до воєводи області, в якій Ви, як іноземець, поживаєте.

Для визнання польським громадянином, повнолітній претендент зобов’язаний володіти польською мовою на комунікативному рівні. Необхідно отримати сертифікат у Державній комісії з сертифікації або ж свідоцтво про закінчення польської школи.

Президент Польщі може надати Вам польське громадянство незалежно від того, як довго Ви перебуваєте у Польщі. Заява подається через воєводу за місцем проживання або у польському консульстві, якщо Ви знаходитесь за кордоном.

Важливо пам’ятати, що у цьому випадку справа не розглядається невідкладно й час очікування відповіді може затягнутися. Відмова, в цьому випадку не обгрунтовується та не підлягає оскарженню.

Як довго чекати рішення

Розгляд справи має розпочатися негайно після подачі документів. Однак фактично, процедура видачі рішення може тривати від 1 до 6 місяців.

Скільки коштує

Оплата за розгляд Вашої заяви на видачу рішення відносно невисока – 219 злотих. Проте, не варто забувати про гроші, які можуть піти на численні переклади документів. У разі негативного рішення, адміністраційна оплата повертається.

До речі, про документи

Тут все залежить від того, на якій підставі Ви розраховуєте отримати польське громадянство.

Радимо також звернутися особисто до відділення муніципалітету, де Ви збираєтеся подавати документи , щоб упевнитись, які вимоги саме до Вас.

Плюси польського громадянства

Що ж такого спокусливого в тому, щоб стати громадянином Польщі?

Насамперед, Ви зможете законно працювати у будь-якій країні Євросоюзу. Якщо Ви вчитеся, це відкриває багато дверей до пільгового а то й взагалі безкоштовного навчання, наприклад в Данії чи Голландії.

Крім того, Ви без проблем можете переїхати у будь-яку країну ЄС і жити там протягом 3 місяців без отримання додаткових документів. Зможете також придбати нерухомість в Європі, без необхідності зайвий раз звертатися за візою.

Безсумнівним плюсом для тих, хто планує поїздку в Америку або Канаду, є спрощене оформлення американської та канадської візи.