П’ятниця , 19.04.2024

1 вересня: що готує учням і батькам новий навчальний рік?

Запровадження нової української школи широко обговорюється останнім часом. Йдеться не тільки про нові навчальні програми, скорочення кількості предметів, а й структуру самого начального року. Чи зміниться щось для тернопільських школярів з першого вересня розповіла Ірина Сум, заступник начальника управління освіти міської ради-начальник відділу дошкільної середньої та позашкільної освіти.

– Навчальний рік у всіх навчальних закладах міста буде організовано, як і в попередні роки, за симестровою системою, – повідомила Ірина Сум. – Перший симестр починається з 1 вересня і триватиме до 29 грудня, другий симестр – з 15 січня до 25 травня.

Упродовж навчального року будуть канікули: осінні – 30 жовтня – 5 листопада, зимові – 30 грудня-14 січня, весняні – 26 березня-1 квітня. У літній період були різні бачення щодо структури навчального року і була запропонована альтернативна структура, яка довший час обговорювалася і батьками, і педагогічними колективами. Однак рішення про структуру та режим роботи безпосередньо приймає навчальний заклад, звичайно, за рекомендаціями управління освіти.

Ми мали також рекомендації обласного управління освіти. Оскільки організація навчального року прив’язана до різних організаційних моментів: проведення всеукраїнських конкурсів, олімпіад, конкурсу «Вчитель року», то і педагогічні колективи, і батьки були схильні до того аби структура навчального року та режим роботи залишився той, який був напрацьований роками. Міністерство освіти також не давало рекомендацій, що навчання має бути за триместрами, кожен регіон сам визначає структуру та режим роботи. Стосовно цього є, як позитивні, так і негативні судження, і зі сторони психологів, і батьків. Останні також регламентують свій робочий рік із навчанням дітей. Є випадки коли ми упродовж року призупиняємо навчання в тому чи іншому закладі або загалом по місту через карантин з приводу захворювання, то маємо звернення батьків з цього приводу чому діти не відвідують навчальний заклад, ви не думаєте, що ми не маємо з ким їх залишити вдома.

По-друге, є закони «Про освіту» і про «Загальну освіту», які говорять про те, що має бути 175 робочих днів і навчальні плани і програм складені на 35 робочих тижнів, ніякі зміни щодо скорочення планів програм не пройшли. Канікул має бути 30 днів, а при трисиместровій системі їх 40 днів. Через те навчального матеріалу учням більше буде даватися на самостійне опрацювання, а  вчитель змушений буде скорочувати час подання тем. Ніби з одного боку ми розвантажуємо учнів, а з іншого вони змушені будуть витрачати час на самостійне опрацювання навчального матеріалу, обсяг домашнього завдання може бути збільшений, що також неприпустимо. По-третє, після будь-якого відпочинку діти мають пройти адаптаційний період, щоб включитися у робочий режим і знову ж таки день-два випадає. Діти також хворіють і через підвищення захворюваності чи кліматичні умови в структурі навчального року можливі зміни, так звані вимушені канікули, які ми не можемо передбачити. І коли буде більше канікул і до них ще додадуться канікули вимушені, то опрацювання пропущеного матеріалу ляже на плечі школярів.

Щодо нових навчальних програм за системою нової української школи, то їх запроваджуватимуть тільки з наступного, 2018-2018 навчальних років.

– Упродовж 2016-2017 років освітяни міста вже жили і працювали у рамках концепції нової української школи, – продовжує Ірина Сум. – Оскільки з 2018-2019 року буде стартувати нова українська школа з початкової ланки, є наказ МОН про затвердження заходів щодо підготовки до переходу до нових державних стандартів, нових предметів і так далі. Протягом року освітяни міста будуть працювати над створенням матеріально-технічної бази для майбутніх першокласників, бо є відповідні вимоги, і над підготовкою вчителя, який би мав працювати у такому класі. Для тих, хто йде цього року в перший клас ще нічого не змінилося, вони будуть вчитися за державними стандартами початкової освіти, які визначені у попередні роки. Скорочення кількості предметів для старшокласників також ще не планується.

В управлінні освіти також запевняють, що усі навчальні заклади забезпечені підручниками. Цього року будуть відкриті додатково класи, які навчатимуться за проектом «Інтелект України» у спеціалізованій початковій школі з поглибленим вивченням основ економіки та загальноосвітній школі №18. Також в школах стало більше класів, у яких поряд зі звичайними дітьми навчатимуться діти з особливими потребами.

Триває робота і над виготовленням для школярів електронних квитків. У школи вони ще не надійшли, тож у вересні учні, як і раніше, користуватимуться у транспорті звичайними учнівськими квитками, пише “ЗЗ”.