П’ятниця , 29.03.2024

24-річний чоловік розповів, як пережив дитячу трагедію, коли в 10 місяців його ножем порізав коханець матері

10 ножових поранень, 8 операцій і місяць реанімації. Те, що хлопчик вижив, справді можна назвати Божим дивом. Залицяльник матері порізав десятимісячну дитину, святкуючи його ж народження. Я на маму зла не тримаю. Навіть називаю далі мамою. Просто вона мені чужа…

  • Я колись хочу дати своїм дітям все те, чого ніколи не мав сам, – 24-річний Назар Фотюк на мить зупинився, обдумуючи питання журналіста, про що найбільше мріяв би у цьому житті. – Тому мрію про повноцінну, люблячу і щасливу сім’ю, в якій знають, що таке вірність…

10 поранень ножем – і вижив

Спілкуючись з хлопцем, ніколи й не сказав би, що відмалечку йому довелось пройти 10 кіл пекла. Худорлявий, симпатичний і весь час усміхнений. Такому насолоджуватись би життям і крутити голови дівчатам. Він абсолютно спокійно розповідає про своє життя, показуючи вирізки з тернопільських газет. Там йдеться про подію, яка трапилась 24 року тому в одній з багатоповерхівок на «Східному». Коханець матері, святкуючи з нею 10 місяців малого, наніс малюку 10 ножових поранень. Дитя вкинув у ванну з холодною водою. Крики почули сусіди, які й викликали «швидку». Малюка тоді врятувала холодна вода, від якої звузились судини і не дали померти від крововтрати, кажуть медики. А ще, припускають, – Боже диво…

Про саму трагедію Назар знає хіба від бабусь та з цих пожовклих газетних аркушів. Нагадує про це й все тіло у жахливих шрамах.

  • Навіть найближчі друзі, знайомі не знають, що насправді зі мною трапилось, – зніяковівши каже Назар. – Коли запитували про шрами, всім казав, що прооперували, бо мав проблеми зі шлунком. Знають все мама, бабуся і брат.

Тоді Назарового кривдника посадили до в’язниці, де невдовзі його життя обірвалось. Мама й досі проживає з Назаром та його молодшим 17-річним братом Романом, хоча давно позбавлена материнських прав. Однак після смерті бабусі саме Назар заробляє гроші і утримує всю родину. Він досі називає Тетяною мамою. Хоча ця жінка, каже, йому практично чужа. Батько також позбавлений батьківських прав, бо зловживав спиртним.

Сироти при живих батьках

  • Так, ми з Романом – сироти при живих батьках, – розповів Назар Фотюк. – Але ми, як одне ціле, одна купка… Рідніше за нього у мене просто нікого немає. Я за нього – горою.

Зараз Роман навчається у Борщівському технікумі. У Назара за спиною теж диплом Бучацького коледжу ветеринарної медицини, закінчивши який вступив до Львівського вишу. До кінця навчання залишався рік, однак, Назар залишив його, бо померла бабуся Ольга, яка їх з братом виховувала. І потрібно було дорослішати та брати на себе обов’язки найстаршого у родині.

З тих пір де тільки не працював, доля закинула і до Польщі, звідки повернувся тиждень тому. І разом з бабусею Дарією, татовою мамою, розшукав лікуючого лікаря. Яка понад 24 роки тому боролась за його життя, вириваючи разом із колегами малюка із лап смерті.

  • Зустріч через 24 роки, – написала на власній сторінці у «Фейсбук» сьогоднішній завідувач відділом інтенсивної терапії новонароджених Перинатального центру «Мати і дитина», а тоді лікар реанімації в обласній дитячій лікарні Неля Скубенко. – Жахлива історія не залишила байдужим нікого. Так сталось, що я була лікуючим лікарем. Малюк переніс 8 операцій… вижив… І ось через 24 роки знайшов мене. Який красень виріс!!! Щасливої життєвої долі, тобі, юначе!!! І бабусі многая літа!!!

Неля Скубенко каже: відколи дізналась, хто цей красень перед нею, – перед очима промайнули сюжети з телевізійних новин 24-річної давнини. Стіни у ванній, забризкані кров’ю і маленьке пошматоване тільце хлопчика, якого понад усе намагались врятувати.

Через 24 роки впізнала оті очі

  • Його мама приходила під реанімацію, доки тривало слідство, – пригадує Неля Скубенко. – Маленька, щупла… Потім, пригадую, коли малюк вже майже оговтався, жінка намагалась його взяти на руки. Дитина тоді її відпихала. І такий у нього погляд дорослий був, ці карі очі… Він сьогодні глянув на мене – я згадала саме ті очі.

Назар з бабусею вже приходили, проте лікар була зайнята з малими пацієнтами. Через кілька днів прийшли знову. Чекали понад годину, доки медик звільниться. Аби подякувати. Аби вклонитись за врятоване життя…

  • Я його обняла і просто так стояла, боялась поворухнутися, бо розуміла, що розплачусь, – каже Неля Скубенко. – Він вже у дитинстві так натерпівся, що й на кілька життів вистачило б. Дуже хочу, щоб тепер в нього була щаслива доля. Його «спасибі» коштує набагато більше, аніж всі подарунки та скарби світу. Зараз люблять казати «це зробило мій день». От ця зустріч і їй подібні «роблять» моє життя…

Джерело: “20 хвилин”.