П’ятниця , 19.04.2024

Стало відомо, в яких країнах найбільше мріють працювати українці. Нове дослідження

Більшість українських трудових мігрантів хотіли б отримати роботу в Німеччині. На другому місці – Польща, також популярні США і Канада.

заробітчани чемоданиТакі результати показало дослідження, яке провела Соціологічна група «Рейтинг», пише Польща Сьогодні.

61% респондентів заявили, що не хотіли би поїхати за кордон на постійне місце проживання. У той же час 35% сказали, що мають таке бажання, ще 4% – не визначилися з відповіддю.

Порівняно з минулим роком кількість тих, хто хотів би змінити місце проживання на іншу країну, незначно зросла (з 30% до 35%). Найбільше тих, хто хотів би змінити місце проживання серед мешканців Заходу (41%). На Півдні таких 34%, в Центрі – 33%, на Сході – 33%.

Серед молоді (18-35 років) кількість тих, хто бажає переїхати на постійне місце проживання за кордон, – 54%. Зате серед старшого покоління таких всього 19%. Дещо більше тих, хто висловлює бажання емігрувати серед осіб з вищою освітою і більш високими доходами.

Разом з тим слід звернути увагу, що серед тих, хто працював за кордоном, кількість потенційних мігрантів менше, ніж серед тих, хто тільки бажає знайти роботу за кордоном. Найчастіше серед причин, що спонукають респондентів думати про еміграцію, називали надію отримати кращі умови для життя (64%).

Бажання забезпечити краще майбутнє для дітей як причину переїхати в іншу країну називали 34%, відсутність гідної роботи в Україні – 23%, бажання отримати кращу освіту – 12%.

Менше 10% вказали причинами відсутність безпеки в Україні, можливість отримати краще медобслуговування, кращі умови ведення бізнесу, бажання самореалізації, сімейні обставини. 44% опитаних виявили бажання працювати за кордоном.

Основною мотивацією в бажанні працювати за кордоном респонденти найчастіше називали високий рівень зарплати в інших країнах (72%). Найчастіше респонденти бажали працювати в Німеччині (37%).

В Польщі хотіли б працювати 26%, США – 22%, Канаді – 21%, Чехії – 16%, Італії – 15%, Великобританії – 14%, Франції чи Швеції – по 12%, Ізраїлі – 11%, Іспанії – 9% , Нідерландах – 7%, Росії – 6%.

В інших країнах хотіли б працювати менше 5% опитаних. Німеччини, США, Чехії та Великобританії як бажані країни для роботи найчастіше обирали мешканці Заходу, Росію – опитані на Сході.

Серед опитаних лише 14% заявили, що раніше вже працювали за кордоном, 86% – не працювали. Найбільше таких серед жителів Заходу, осіб з вищою освітою, забезпечених і самозайнятих або працюючих на приватних підприємствах.

Також майже три чверті респондентів переконані, спрощення Польщею та Угорщиною умов для працевлаштування українців є радше кроком для поліпшення економіки цих країн, ніж дружнім кроком назустріч Україні.