Середа , 17.04.2024

Степан Барна: Тернопільська ОДА готова стати майданчиком для популяризації вступу до НАТО

Вступ до НАТО був,  є і буде пріоритетним. Зважаючи на ситуацію, що зараз відбувається на Сході держави, альтернативи цьому немає. 

Про це наголосив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, під час зустрічі з представником Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та його супроводжуючими особами.

«Ми готові долучатися до підтримки інформаційної кампанії всіх аспектів членства України в НАТО, а також ролі Альянсу в підтриманні безпеки й стабільності у Європі. Більше того, можемо стати свого роду майданчиком для популяризації серед населення області інформації про вступ до НАТО. У той же час ми маємо чимало цікавих ініціатив, серед яких — розміщення на тернопільському летовищі бази НАТО», — зазначив очільник області.

Загалом НАТО це не лише військово-політичний блок, велику роль відіграють й проекти, реалізовані у гуманітарній сфері.

«На Тернопільщині налічується понад 40 тисяч студентів, відтак ми зацікавлені у реалізації освітніх програм, проектів у медичній сфері, екології, а також безпеки людей», — наголосив Степан Барна.

У свою чергу голова Громадської Ліги Україна-НАТО Сергій Джердж відзначив, що Тернопілля у Києві давно вважається п’ємонтом відродження української культури. До того ж наші місцеві вузи випускають кваліфікованих фахівців, які сьогодні працюють і популяризують наш край в межах всієї країни.

«Тут, на Заході України спостерігається емоційне сприйняття європейських інтеграційних процесів. Та якщо закріпити його необхідними знаннями, тоді,  володіючи переконливими фактами, жителі Тернопілля зможуть поширювати інформацію про необхідність вступу до НАТО серед населення всієї держави, їдучи у відрядження, до родичів, друзів тощо», — зазначив Сергій Джердж.

До слова, 9 – 13 червня 2017 року Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова проведено опитування, щодо вступу України до НАТО. Згідно із результатами, 47% проголосувала б «за» вступ до НАТО,  26% «проти», і 27% тих, хто ще не визначився.

Під час зустрічі, сторони окреслили пропозиції та напрямки подальшої співпраці, серед яких: обмін досвідом з питань цивільно-військової взаємодії, розвиток та підвищення кваліфікації тероборони. А також, щоб відповідати стандартам НАТО, плануються навчальні візити для отримання досвіду експертів.

«Ми й надалі докладатимемо активних зусиль в секторі оборони і безпеки, та, безумовно, зацікавлені у подальшій співпраці», — підсумував очільник області.

Довідково:

НАТО є військово-політичним союзом 29 держав. Це союз незалежних, суверенних держав, що об’єдналися в інтересах спільної безпеки та захисту спільних цінностей. Основною метою Північноатлантичного альянсу є захист свободи і безпеки його членів у Європі та Північній Америці відповідно до принципів Статуту ООН.
Започаткування особливого партнерства (9 липня 1997 р. підписано Хартію про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору).

2 грудня 2014 року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна може стати членом альянсу і якщо вона подасть заяву, НАТО її розгляне. Він підкреслив, що для членства в НАТО Україна має відповідати стандартам та принципам, які є умовою набуття членства в альянсі.
23 грудня 2014 року Верховна Рада підтримала законопроект Президента України Петра Порошенка про відмову від позаблокового статусу.

Основними напрямами співпраці Україна-НАТО у сфері озброєнь на сучасному етапі є:
– досягнення відповідного рівня взаємосумісності озброєння та військової техніки для забезпечення виконання спільних з НАТО операцій з підтримання миру;
– створення умов для забезпечення розробки, закупівлі озброєння та військової техніки і матеріально-технічного забезпечення відповідно до стандартів держав-членів НАТО;
– створення в Україні державної системи кодифікації продукції військового призначення, що сумісна з системою кодифікації НАТО;
– підтримання проекту Трастового фонду ПЗМ для знешкодження небезпечних, непридатних для використання та надлишкових боєприпасів та легкого озброєння і стрілецької зброї в Україні.