П’ятниця , 19.04.2024

Неймовірна краса Карпат під час сходження на Говерлу (ФОТО)

Українські Карпати відомі своєю красою, багатою флорою й фауною, особливим кліматом, а також множинністю унікальних місць. Чи не одним з таких є Говерла – найвища гора України, найпопулярніше місце серед туристів. 

Говерла розміщена на межі двох областей – Івано-Франківської та Закарпатської, а також всього в 17-ти кілометрах від кордону з Румунією – на масиві Чорногора. Загальна висота гори становить 2061 метр над рівнем моря.

Назва гори походить з румунської мови. В перекладі на українську слово “howirla” означає “важкопрохідне підняття”. Це й не дивно, адже на деяких маршрутах потрібно підійматися майже вертикально вгору.

Говерла – це не лише найвища точка Україні та відоме туристичне місце, це своєрідний символ нашої держави. Так, з 16 липня 1993 року – на честь дня прийняття Декларації про державний суверенітет України – члени громадських організацій сходять на вершину Говерли та підіймають Державний Прапор України. Власне це й лягло в основу акції “Прапор – на вершину!”.

Схожі дійства, проте вже за участі народних депутатів, відбуваються до Дня Незалежності й Дня Конституції України щороку.

На сьогодні на вершині Говерли встановлено кілька монументів, зокрема:

  • плита зі спеціально вмонтованими капсулами, в яких міститься земля з усіх областей (до 5–ї річниці Дня Незалежності України);
  • бетонний стовп та великий металевий хрест з тризубом (до 18–ї річниці проголошення Акту про державний суверенітет України).

Окрім цього в день 21-ї річниці Конституції України на вершині гори було розгорнуто 110-метровий Державний прапор. Стяг не лише визнали найдовшим (до речі, тоді встановили національний рекорд), але й найважчим.

Попри відносно невелику висоту Говерла має складну конусоподібну форму, на схилах якої прослідковуються каменепади, а також зразки плейстоценового зледеніння.

Зимою для туристів особливо небезпечними є снігові лавини.

Поєднання альпійських луків, пустищ, кам’яних осипищ, водоспадів, річок, а також неймовірних флори й фауни створює надзвичайну картину, яка приваблює туристів як з України, так і з інших держав.

Зазначу, що загальна висота Прутського водоспаду сягає близько 80 метрів.

На висоті 1500 метрів над рівнем моря починаються полонини – субальпійський пояс пасовищ.

Перший маршрут сходження був відкритий у 1880 році. Тоді альпіністським сходженням присвоїли категорію 1Б.

З 1964 року щорічно у кінці березня в рамках “Говерляни” відбувається масове сходження-похід.

На сьогодні Говерла є чи не головним туристичним об’єктом України. За неофіційними даними щороку до неї приїздить майже півмільйона туристів.

З Тернополя до Говерли можна добратися лише з пересадками. Автобусом або поїздом до Івано-Франківська, а вже звідти до Ворохти районним автобусом. Дорога займе близько п’яти годин.

Христина СЛОТА, “Терноград”