Вівторок , 19.03.2024

Неймовірна осіння подорож у “Софіївку” (ФОТО)

Національний дендрологічний парк “Софіївка” – одне з найкрасивіших місць не лише в Україні, а й в усьому світі. Знаходиться парк поблизу міста Умань, що на Черкащині. 

СофіївкаІсторія дендропарку тягнеться ще з далекого 1796 року. Тоді власник міста Умань, відомий магнат Станіслав Щенсний Потоцький, вирішив зробити дружині Софії подарунок. А оскільки жінка любила природу, то й було вирішено облаштувати парк.

Будівництво парку проводилося під суворим керівництвом військового інженера Людвіга Метцеля. Він власне й був автором топографічного та архітектурного проекту.

Територію під парк вибрали недалеко від міста на безліссі, розділеному річкою Кам’янкою. Завдяки дивовижам рельєфу архітектору вдалося втілити в життя чудесні задуми та неймовірні переходи. Усе це прикрашали місцеві та екзотичні рослини, а також скульптури й архітектурні споруди.

Вздовж річки умисно були створені штучні стави та басейни, розміри яких коливаються від 1,5 до 8 га, водоспади висотою до 14 метрів, каскади, підземна річка (224 метри завдовжки) та водограї (до 20 метрів у висоту).

Окрім цього парк прикрашають штучні скелі, гроти, павільйони, альтанки тощо.

У 1832 році частину земель, зокрема парк, конфіскували та передали в керівництво Київської казенної палати. Після того Микола І подарував його своїй дружині – Олександрі Федорівні.

Під управлінням військових поселень (1836 — 1859 рр) парк зазнає значних змін та розбудови. В цей період його також називають «Царициним садом».

30 березня 1859 року парк переходить під керівництво Головного училища садівництва Росії.

З 1899 року парком управляє В. В. Пашкевич, якому вдалося поповнити флору більш ніж 100 видами унікальних та рідкісних дерев і чагарників.

19 травня 1929 року парк “Софіївка” офіційно визнали державним заповідником. Тоді ж парку надається самостійний статус.

З 1948 року починається масштабне відновлення парку. Так, Рада Міністрів УРСР приймає відповідний закон і навіть виділяє мільйон карбованців на відбудову.

Найбільше парк постраждав у 1980 році під час стихійного лиха. Сильні морози, лід та різке потепління призвели до повені та селевого потоку, який зруйнував частину важливих споруд.

Повне відновлення парку тривало довше чотирьох місяців. За цей час працівникам вдалося не лише відновити втрачені елементи, але й збудувати нові.

У свій час парк отримав декілька нагород, серед яких є і міжнародні.

На сьогодні Національний дендрологічний парк “Софіївка” – одне з найпопулярніших місць. Щороку сюди приїздить понад 500 тисяч туристів як з України, так і з-за кордону. Загальна площа парку становить 179,2 га, що робить його чи не найбільшим в Україні.

З Тернополя добратися до парку можна кількома способами:

  1. Поїздом до Умані, а вже звідти до парку;
  2. Рейсовими автобусами з пересадками у Хмельницькому та Вінниці.

Залежно від обраного виду транспорту дорога займе не менш ніж п’ять годин. Вартість коливатиметься в межах 200 гривень з людини.

Христина СЛОТА, “Терноград”