Четвер , 28.03.2024

Нове дно попереду: експерти прогнозують жорстке піке гривні

В Україні продовжує знецінюватися наша національна грошова одиниця — гривня.

Гривня знижується, ціни ростуть. У тому числі на бензин і дизпаливо

Експерти стверджують, що до позначки 27 грн. за долар до кінця нинішнього року і до 30 грн. за долар — до кінця наступного року.

Втім, аби правильно планувати наші фінанси, не зайве буде озирнутися і проаналізувати світові тенденції, пише “Україна молода”.

А головних серед них зараз дві: серйозна криза європейської валюти та шалене зростання популярності криптовалют.

Гривня пробиває дно   

Національний банк України, який, як відомо, не несе жодної відповідальності за курс гривні, натомість абсолютно безуспішно таргетує інфляцію, у вівторок вчергове знизив курс нашої національної валюти.

За один день гривня втратила 7 копійок, і один «зелений» тепер коштував 26,65 копійки.

Сподівань, що тренд зміниться і гривня, як це було влітку, несподівано почне дорожчати, практично немає. Підтвердження цьому — новини з учорашнього міжбанківського ринку.

При відкритті торгів за один долар давали 26 гривень 66 копійок, і упродовж торгів його вартість поступово знижувалася.

Таким чином українці отримали девальвацію своїх грошей значно швидшими темпами, ніж навіть прогнозували експерти. Так, за минулий тиждень офіційний курс долара, що його встановлює НБУ, зріс на 1,2% — із 26,26 до 26,58 грн.

Середньозважений курс на міжбанку піднявся на 1,3% — із 26,32 до 26,67 грн. Приблизно на таку ж суму подорожчав і готівковий долар: продаж — на 1,3%, купівля — на 1,1%.

При цьо­му знову зріс спред — різниця між курсом купівлі та продажу готівкової валюти: із 0,9% до 1%.

Різниця хоча й невелика, але свідчить про зростання нестабільності на готівковому ринку і песимістичні очікування банкірів.

На цьому тижні, як вважають аналітики, гривня продовжуватиме падіння. На думку старшого аналітика «Альпарі» Вадима Іосуба, офіційний курс долара і його вартість на міжбанківському валютному ринку можуть піднятися до 26,9–27,0 гривнi за долар.

Готівковий же долар, імовірно, вже на цьому тижні продаватимуть за 26,7 гривнi, а купуватимуть за 27 гривень.

Каталонія: «підкоп» під курс євро 

Утiм причини падіння гривні останнім часом перестали вже цілком і повністю бути у самій Україні.

Адже падає щодо американського долара не лише наша валюта, а й, хоча і несильно, ця тенденція зачепила переважну більшість світових валют.

І, цілком ймовірно, не встоїть перед баксом навіть друга світова валюта — євро.

Важливий тренд у світовій фінансовій системі, як вважають експерти, розпочався минулими вихідними, коли сорок відсотків каталонців iз піснями, танцями та арештами проголосували за незалежність від Іспанії.

Національний страйк, який розпочався вчора, тільки посилив проблему.

«З’явилися загрози зони євро, — вважає фінансовий аналітик Анна Бодрова. — При визначенні каталонської автономії обов’язково постане питання про членство в єврозоні, а це вже — реальна загроза цілісності економіки старої Європи.

Світові фінансові біржі чекають завершення нинішнього тижня і намагаються проаналізувати, як коментуватимуть незалежність Каталонії світові лідери і світове співтовариство. Від цього і залежить значною мірою курс євровалюти.

«Якщо прихильники автономії будуть наполегливими, а влада Іспанії — агресивною щодо них, євро знижуватиметься щодо долара до позначки 1,1735», — продовжує Анна Бодрова.

На її думку, серйозних наслідків для економіки єврозони та курсу євро найближчим часом каталонський референдум не матиме.

«Але, якщо ситуація вийде з-під контролю, а такий шанс цілком реальний, пара євро/долар відступатиме дуже швидко», — додає експерт.

«Євро у третьому кварталі 2017 року стало однією з найбільш прибуткових валют світу, у тому числі — однією з найбільш прибуткових світових резервних валют. Адже єдина європейська валюта укріпилася щодо долара на 4% за квартал, — каже фінансовий експерт Наталія Мільчакова. — Але вже найближчим часом, принаймні до середини нинішнього місяця, пара євро/долар може взяти паузу в зростанні».

Східна Європа випереджає Західну   

Американський долар минулого тижня укріплювався не лише в Україні. Курс «зеленого» зростав і на світових ринках.

«Минулого тижня індекс долара DXY зріс із 92,2 пункта до 93,1 пункта, або на 1%, — продовжує Вадим Іосуб. — Євро за цей же час подешевшав із 1,195 до 1,181, або на 1,2%».

Тож, як можна побачити, поведінка гривні мало чим відрізнялася від стану інших світових валют. Надалі ж, як свідчать дані аналізу, ситуація тільки загострюватиметься: євро продовжуватиме поступатися своїми позиціями американському долару. І на це є ціла низка причин.

«Як ми побачили вже у перший день цього тижня, Мадрид не планує торгуватися із Барселоною. Так, як би їй цього хотілося. А це значить, що події можуть розвиватися непередбачувано», — продовжує Наталія Мільчакова.

Загострення у цьому процесі гратиме проти курсу євро. Як, наприклад, страйки, блокування, мітинги, відставка урядів Каталонії чи Іспанії тощо.

Турбулентність в Іспанії підсилюють події в Німеччині, де партія Ангели Меркель, перемігши на виборах, ще не стала правлячою, плюс значний вплив євроскептиків «Альтернативи для Німеччини».

«Посилення євроскептицизму, а також сепаратистських тенденцій у Євросоюзі можуть сприяти продажам євро і купівлі долара як більш передбачуваного і надійного активу», — зазначає Мільчакова, роблячи при цьому застереження, що про обвал курсу євро наразі не йдеться.

Ще одне вузьке місце курсу євровалюти — інфляція та безробіття у єврозоні дещо розійшлися з попередніми прогнозами. У гірший бік.

Так, інфляція споживчих цін у вересні зросла на 1,6%, хоча ринок очікував 1,5%. Також на 0,1% більше, ніж передбачалося, становив індекс безробіття: 9,1%, хоча ринок сподівався, що цей показник, аналогічний липневому, знизиться до 9%.

«Статистика розчарувань є додатковим негативним драйвером для євро», — каже Наталія Мільчакова.

Відповідно, через кризу в Каталонії інфляція та безробіття у єврозоні за вересень і жовтень можуть вже суттєво відрізнятися від попередніх прогнозів.

«Тож цілком імовірно, що європейський Центробанк наприкінці жовтня залишить без змін монетарну політику, а відсоткова ставка залишиться на нульовому рівні, — прогнозує аналітик. — З точки зору керітрейдерів, валюти країн Східної Європи — Польщі, Угорщини, Чехії — можуть виглядати привабливіше. Адже відсоткові ставки у цих країнах є вищими, ніж у єврозоні. Відтак спекулятивний капітал може піти із зони євро у зону цих валют. Тим паче що у Східній Європі сьогодні досягнуто економічне зростання, а ризики нижчі, ніж у зоні євро».

В Америці все стабільно      

Натомість ситуація у Сполучених Штатах Америки виглядає значно краще, ніж її сприймають «трампоскептики».

Скажімо, Федеральний резервний банк фактично анонсує підвищення курсу долара.

Голова ФРБ у Філадельфії Патрік Харкер в останній робочий день минулого тижня заявив, що грудень 2017 року стане зручним моментом для підвищення відсоткової ставки.

Навіть більше: він припустив, що це може бути зроблено і раніше.

Ця заява сприяла зростанню курсу долара. У цифрах це зростання наразі є невеликим, але, на думку експертів, воно має величезне психологічне значення для спекулянтів, які віддають перевагу долару.

Друга сприятлива новина для «бакса»: Федеральна резервна система розпочне роботи з «розвантаження» балансу вже упродовж четвертого кварталу 2017 року. Хоча раніше планувалося почати ці роботи у грудні.

«Наразі невідомо, який вплив матиме це рішення на курс долара, але короткотерміновий вплив таких обіцянок може виявитися «бичачим»: просто через завищені очікування спекулянтів від цього заходу», — каже Мільчакова.

Ще один аргумент за сильний долар — оцінки податкової реформи Дональда Трампа.

Попри скептицизм і дебати навколо цієї ініціативи нового американського президента, його уряд не перестає переконувати населення, що зниження податків відчують не лише найбагатші американці та великі корпорації, а й малий та середній бізнес.

Про це в телеінтерв’ю нещодавно заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Він також сказав, що з одночасним зниженням податків на великі корпорації буде ліквідована діюча досі система пільг і знижок для них. Це також можна розглядати як стимулюючий фактор для долара.

«Саме тому ми вважаємо, що найближчим часом євро/долар може опуститися до 1,17 долара за євро, — резюмує Наталія Мільчакова. — У випадку ж, якщо ж негативні новини виявляться врахованими у цінах, то рух євро нагору може спокійно продовжуватися, але, на нашу думку, у короткотерміновому прогнозі долар є безпечніший, а корекція євро на 1,17 видається доволі вірогідною».

Біткоїн і не тільки

Тим часом у світі починається справжній бум на криптовалюти. Найпопулярніший із них — біткоїн — нині баражує на рівні трохи вище від 4 тисяч доларів, то опускаючись, то знову піднімаючись до раніше зовсім не прогнозованих висот.

Але головний феномен криптовалют сьогодні криється навіть не у захмарних курсах, а у визнанні нового фінансового інструменту провідними фінансовими структурами світу.

Днями банк «Голдман Сакс» заявив, що цілком допускає запуск нової торговельної опції, скерованої на біткоїн та інші цифрові валюти.

Відтак ця американська фінустанова може стати першою із колег на Волл Стріт, яка напряму увійде на ринок криптовалют.

Деякі експерти, втім, скептично оцінюють можливість того, що криптовалюти можуть зацікавити фінансових китів Нового Світу.

Але вже сам факт, що банк рівня «Голдман Сакс» цікавиться біткоїном, може суттєво сприяти зростанню його курсу.

Раніше цей банк, як і представники інших фінансових інститутів, почав активно цікавитися технологією блокчейн, що лежить в основі біткоїна.

І навіть додав на свій офіційний сайт розділ із коротким курсом технології розподіленого реєстру.

Тим часом інші криптовалюти також намагаються показати, що у цьому світі існує не лише біткоїн.

Криптовалюта «Монако», засновники якої пообіцяли інвесторам забезпечити її прив’язку до карт платіжної системи Visa, різко зросла з моменту появи на ринку.

У якийсь момент підвищення її курсу сягало 695%! Після своєї появи автори проекту випустили прес-реліз, в якому описувалися переваги криптовалютної карти Visa.

Щоправда, за даними агенції «Блумберг», ні на той момент, ні зараз будь-якої угоди між «Монако» і Visa не існує. У даний час «Монако» зареєстрована як швейцарська компанія, працює з ліцензованим емітентом карт Visa — Wirecard AG, яка вивчає благонадійність авторів нової криптовалюти. У своєму прес-релізі в останній день нинішнього літа «Монако» оголосила про запуск нового мобільного додатку, а також про плани випуску п’яти різних платіжних карт.

Тим часом капіталізація глобального ринку криптовалют, за даними експертів, у понеділок перевищила 148 млрд. доларів. Це більше сукупної ринкової вартості таких компаній, як PayPal, Expedia, Zillow і Twitter. А капіталізація криптовалюти «Етеріум» становить понад 28 млрд. доларів. Вона перевищує ринкову вартість, наприклад, Expedia або Groupon.

Тож не дивно, що на криптовалютах намагаються заробити. Компанія The Future of Mining iз Маямі будує на півночі Швеції поблизу міста Ельвсбюн великий майнінговий дата-центр. Дата-центр буде розташований на занедбаній ділянці, на якій раніше було Національне управління телекомунікацій. TFOM орендує в муніципалітету приміщення під майнінгові потужності площею 1,5 тис. кв. м. Ділянка підключена до двох iз трьох волоконних мереж, що проходять через територію, і розташована поруч iз підстанцією потужністю 80 МВт. TFOM планує запустити перші 5 МВт майнінгових потужностей у листопаді цього року, а решту 35 МВт — упродовж наступних 18 місяців.

«Швеція розташована на правильному шляху, забезпечуючи зростання нової індустрії, що розвивається. Ми дуже раді і пишаємося тим, що зробили цей крок разом iз The Future of Mining, — цитують ЗМІ мера Ельвсбюна Хелену Олунд.

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ