Середа , 24.04.2024

У районах Тернопільщини одночасно відкрили меморіальні дошки, присвячені 75-річчю УПА (ФОТО)

На території Тернопільської області 13 жовтня відбулося одночасне відкриття меморіальних дошок, присвячених 75-ій річниці створення Української повстанської армії.

До урочистостей у різних районах Тернопільщини долучилися голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, голови районних державних адміністрацій, представники духовенства, воїни АТО, педагогічні колективи, школярі та громадськість.

Пам’ятну дошку на честь Ольги Ромілович – 18–річної повстанки, яка вела жертовну боротьбу за волю України і загинула у бою 23 травня 1944 року під час прориву куреня «Бистрого» на Волинь, відкрили у Підволочиську.

Встановили пам’ятну дошку на території колишньої школи, де навчалася Ольга Ромілович. Сьогодні там знаходиться будинок школярів.

Урочисте відкриття меморіальної дошки воїнові УПА Гордієві Загоруйко (псевдо «Гармаш») відбулося у селі Куликів, Кременецького району за участі ветерана УПА Петра Соломонова.

Також присутні долучилися до панахиди за загиблими Героями – борцями  за волю і незалежність України, учасниками АТО та Героями Небесної Сотні. Полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника борцям за волю України та меморіальної дошки Герою України Олександру Капіносу.

Ще одну пам’ятну дошку на Кременеччині відкрили у селі Підлісці. На ній викарбувані імена учасниць національно-визвольної боротьби: зв’язкової УПА Марії Козуб (Чорнобай) на псевдо «Орися» та  зв’язкової УПА Надії Данилюк.

На честь місцевих упівців до 75-річниці створення УПА урочисто відкрили меморіальну дошку у селі Старий Скалат, що на Підволочищині.

Героїв, які віддали власне життя під час боротьби з окупантами у національно-визвольному русі вшанували і на Підгаєччині. Пам’ятні дошки з’явилися у Підгаєцькій ЗОШ І-ІІІ ст., Сільцівській ЗОШ І-ІІ ст., Новосілківській ЗОШ І-ІІІ ст., Голгочанській ЗОШ І-ІІІ ст. Під час урочистостей голова РДА Алла Колодницька наголосила, що місце встановлення меморіальних дошок вибрано не випадково, адже молоде покоління повинне шанувати і пам’ятати своїх Героїв, які боролися за незалежність держави.

Три меморіальні дошки воїнам УПА відкрили на Чортківщині. Разом з присутніми пам’ять Героїв Української повстанської армії Дмитра Бурмея та Миколи Барана у с. Базар вшанував голова РДА Михайло Сташків. Ще дві пам’ятні дошки з’явилися у Ягільниці та Косові.
«Ця меморіальна дошка – символічний знак, який має кожного дня нагадувати усім нам про полеглих земляків та про їхній подвиг заради Батьківщини. Для кожного з нас обов’язок – знати свою історію», – наголосив Михайло Сташків.

У переддень 75-ої річниці створення  УПА у загальноосвітній школі І-ІІ ст. села Лисичники відкрили меморіальну дошку з іменами чотирьох місцевих воїнів УПА. Про те, що Герої прожили важке і коротке життя, сповнене боротьби за волю, підкреслив голова Заліщицької РДА Роман Краснюк: «Відкриваючи меморіальну дошку, увіковічнюючи їхні імена в граніті ми вшановуємо земляків. Вони назавжди залишаться у пам’яті  народу, являючись прикладом для нащадків».

Урочисто відкрили меморіальні дошки до 75-річчя утворення УПА у п’яти школах Козівського району: Козівській гімназії ім. Герети, Бишківській ЗОШ І-ІІ ст., Денисівській ЗОШ І-ІІ ст., Олесинській ЗОШ І-ІІІ ст. та Золотослобідській ЗОШ I-II ст.
На Теребовлянщині меморіальні дошки пам’яті героїв УПА відкрили у Струсівській загальноосвітній школі, а також у селах Кам’янка та Іванівка.

Освятили меморіал і в Рукомиській ЗОШ І ст., що на Бучаччині. Присутній на урочистостях голова РДА Віталій Бебих зазначив: «Ми з вами є учасниками важливої події – відкриття пам’ятної меморіальної дошки уродженцям села Рукомиш, які боролися за незалежність України під час національно-визвольного руху. Наш спільний обов’язок виховувати нашу молодь на прикладах життя і діяльності учасників національно-визвольної боротьби, свято берегти пам’ять про Героїв, які полягли за волю України».

У загальноосвітній школі І-ІІІ ст. №2 та НВК «ЗОШ-І-ІІІ ст.№1.- гімназія» м. Хоростків також відбулися урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки загиблим воїнам УПА. За словами голови Гусятинської РДА Віталія Батіга, дуже важливо розповідати дітям правдиву історію тих часів, а саме з уст очевидців.

Під час урочистостей лунали повстанські та стрілецькі пісні, вірші про героїчні подвиги воїнів УПА. Полеглих Героїв вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіалів.