П’ятниця , 26.04.2024

У Тернополі лікар-нарколог закликає дорослих, не вживати спиртного біля дітей

Все частіше на Тернопільщині молоді люди звертаються за допомогою до наркологів. Про це розповів заввідділенням Тернопільського обласного наркологічного диспансеру Ігор Скібінський.

– Ми з колегами відзначили, що середній «вік» алкогольно-залежних ­- близько 30 років і більше, – каже лікар. – Також зараз у відділі багато хворих, яким 20-22 роки і вже лікуються від психозів. Раніше такого не було.

Лікар зауважив, що цікавість молоді до алкоголю починається ще в дитинстві і винні у цьому зазвичай батьки. Застілля з алкоголем на свята, зустрічі, весілля, а ще пивні «посиденьки»  спонукають дітей пити алкоголь. Також для батьків, які гуляють з малечею у парках, на площах, частиною відпочинку є пляшка пива чи сигарета. Не останнє місце в поширенні алкоголізму серед підлітків і дорослих займають соціальні негаразди: сварки в сім’ї, алкоголізм родичів, наркоманія, розлучення, побої,  психологічна та емоційна напруга в сім’ї.

– Алкогольна залежність – це хвороба, яка ґрунтується на порушенні обмінних процесів організму, – розповів Ігор Скібінський. – Через це в людини виникає тяга до спиртного. Хворому дуже важко жити без чергової дози. Цим людям вживання будь-яких спиртних напоїв категорично протипоказане.

Людям, які є залежними від алкоголю, найперше треба усвідомити проблему. Далі успішність лікування залежить від бажання пацієнта, наголошує нарколог. Особливе завдання у близьких людей. Їм не можна приховувати проблему за стінами квартири чи будинку, сподіватися, що алкоголік зупиниться і перестане пити. При перших ознаках залежності треба звернутись до лікаря. Так можна уникнути багатьох проблем зі здоров’ям. «

– Якщо не звертатися одразу, то виникають ускладнення, говорить нарколог. – Як грип дає ускладнення, так само і тут:  судоми, енцефалопатії, психози і людину привозять у важкому стані, пише “20 хвилин”.