Четвер , 28.03.2024

Чому хлопець кохає, проте не одружується?

Інститут шлюбу в XXI столітті зазнав істотних змін в порівнянні зі своїм колишнім, архаїчним виглядом. Розлучення стали досить частим явищем, сумною повсякденністю, адже більш ніж половина весіль закінчуються ними відносно скоро. 

Однак до самого весілля треба ще пройти довгий шлях: все більше пар сьогодні не поспішають узаконювати стосунки, вважаючи за краще жити фактичним, або як невірно його називають в народі, цивільним шлюбом.

Так, такий союз не робить чоловіка і жінку суб’єктом сімейного права, але, з іншого боку, залишає їх вільними й незалежними один від одного в плані житла, майна і фінансів. Шляхи відходу в такій формі відносин і справді простіші – не треба нічого підписувати та реєструвати. Простіше цього тільки рівень зустрічей і побачень.

Ліберальне суспільство завжди прагнуло до повалення традицій – феміністський рух, сексуальна революція і подібні явища поставили жінку на абсолютно новий щабель, подарувавши їй можливість вибору в реалізації своїх життєвих амбіцій нарівні з чоловіком.

Побічним ефектом стала відмова від заміжжя все більшої кількості представниць прекрасної статі. Чи можете ви сказати, що це відноситься і до вас теж? Як не крути, але вирощені на «рафіновано-сяючих» мультиках дівчата, як правило, з самого дитинства мріють повторити щасливу долю героїнь. Дощ з квітів, море посмішок, галасливі привітання, білосніжне плаття і, звичайно, коханий, що одягає на пальчик каблучку після таємного «Так» – все це бажає пережити 90% панянок «на виданні». Але що робити, якщо обранець не поспішає кликати заміж? Спробуємо розібратися з причинами цього.

Поки ще рано

Можливо, ваші відносини зараз знаходяться в стадії закоханості й думати про шлюб поки дійсно рано. Якщо ви готові пройти вогонь, воду і мідні труби, то це ще не означає, що ваш партнер теж для цього дозрів. Дозвольте вашому союзу еволюціонувати до серйозного рівня, адже після закінчення деякого часу ситуація проясниться. Дорослий, влаштований в житті чоловік, найімовірніше, поки просто оцінює шанси ваших відносин на таку довгострокову перспективу.

«Зона комфорту»

Шлюб – це велика праця обох і щоденна робота над собою. Не всі до такого готові. Більшість чоловіків і правда бояться змінювати сформований за роки звичний їм уклад життя. Маячить і низка нових обов’язків, відповідальності й всього, що з цього випливає. Усе це дійсно може відлякати навіть впевненого в собі чоловіка. Але не тому що він «поганий», просто таке важливе рішення, як вступ у шлюб, має бути усвідомленим і ретельно обдуманим.

Переконайте коханого в безпідставності його побоювань: частіше вибирайтеся куди-небудь удвох (в інше місто, на курорти, в приміські поїздки і т.п.), різноманітно проводьте якомога більше часу один з одним, щоб зустрічі не обмежувалися ланцюжком «театр-кіно-ресторан», а за умови, що ви вже живете разом, розподіліть (або перерозподіліть) домашні обов’язки між собою, знайдіть спільне хобі, заведіть домашню тварину (це неодмінно допоможе відкоригувати рівень вашої спільної відповідальності).

Фатальна помилка багатьох жінок – думати, що, завагітнівши, вони зможуть прив’язати до себе чоловіка дитиною, змусити одружитися. Такий дурний вчинок чи не найкраще увійшов би в ТОП «Що робити НЕ потрібно». Мадам, які здійснили такий, на їхню думку, хитрий план, ризикують залишитися на самоті з малюком на руках. Важливо знати, що діти повинні бути наслідком браку, а не його причиною.

«Контролінг»

Ще одна причина, по якій чоловік не поспішає пов’язувати себе узами шлюбу, – це страх обмежень і тотального контролю. «Щоб у будинку був не пізніш десяти», «Ніякої риболовлі в ці вихідні, до нас приїжджає моя мама», «Куди їздив після роботи? Чому не телефонував?», «А що це за Люба в твоєму телефоні?» – від подібного роду заборон і посягань на особистий простір будь-який мужчина захоче втекти. І нехай навіть ви не маєте звички цим зловживати, у безлічі представників сильної статі поняття «шлюб» нерозривно пов’язане саме з «контролінгом».

Анекдотичний образ фурії в вицвілому халаті, з бігуді у волоссі та качалкою в сталевому кулаці уже майже став архетипом дружини. Не можна не погодитися, що це не справедливо. Однак якщо хочете скоріше знайти бажане, вчіться тримати емоції під контролем – годі безцеремонно вибивати обранця зі звичної йому колії й мучити нескінченними допитами.

Буденність

Цукерково-букетний період, океани уваги, ніжності й ласки, чудовий секс – все це те, що не хоче втрачати ні одна сторона відносин. Проте у більшості людей сімейне життя є неминучою побутовою трясовиною. Гори брудного посуду, зім’ята білизна, ревуть немовлята або сварки через не винесене сміття – усе це явно не ті речі, які надихають. До того ж, ще й трепетна невагома фея з акуратним макіяжем та на підборах повільно але вірно трансформується в той самий страшний «архетипний образ».

Звучить, звичайно, не дуже, але з цим все зрозуміло. Але чим керуються ті, хто вже живе в «цивільному» шлюбі, адже, по ідеї, побутовий монстр їм не страшний? Відповідь на це питання криється в тому, що більшість чоловіків, так чи інакше залишаючись у «вільному плаванні», навіть за умови проживання зі своєю другою половинкою, бачать необмеженість всіх своїх дій, легкий шлях до відступу на випадок припинення відносин, а їх зобов’язання представлені в лайт-варіанті у порівнянні зі справжніми шлюбними.

Сумніви в партнерці

Не виключений і такий варіант, що ви не встигли зарекомендувати себе хорошою дружиною в його очах. Ви радикальна чайлдфрі? Вас під дулом пістолета не змусиш встати біля плити й приготувати обід? Ви завзятий завсідник нічних клубів? А може, закореніла кар’єристка? Все це чудово відвертає чоловіка, налаштованого на сім’ю. Якщо ваші цілі з ним збігаються, слід подумати про видозміну деяких моментів способу життя і моделі поведінки. Причому, не з міркувань догодити або підлаштуватися, а з прагнення до продуктивних і милостивих змін заради себе ж самої. Розширте свої горизонти. Спробуйте, партнер неодмінно оцінить це і зробить крок вам назустріч.

«Багаж» за плечима

Якщо ваш коханий вже був одружений, ця глава в його біографії може виступити основним аргументом проти повторного створення сім’ї. «Хорошу справу «браком» не назвуть», – напевно бурчить він. І його цілком можна зрозуміти: будь-який невдалий досвід може міцно відбити бажання повертатися до подібного знову, навіть з чистого аркуша. Ви можете бути вкрай господарською, доглянутою, вірною і різнобічною, але все рівно при слові «шлюб» чоловікові насамперед буде приходити в голову колишній сімейний човен, який, явно не виправдавши його сподівань і очікувань, зазнав невдачі. Важливо правильно сприйняти це для себе і ні в якому разі не тиснути на партнера. Прийде час, лід рушить сам.

Матеріальна скрута

Створення нового осередку суспільства – процес складний не тільки в соціопсихологічному, але і в економічному плані. Молодим людям перед весіллям перш за все необхідно визначитися і вирішити де вони будуть жити. Це, мабуть, пріоритетне питання. Далеко не у всіх матеріальні ресурси досягають такого рівня, щоб без проблем його закрити. Підійдіть до пошуку рішення обопільно: чи будете ви винаймати житло, чи візьмете іпотеку, чи може будете проживати у родичів. Обговорити це питання потрібно заздалегідь, щоб згодом уникнути неприємних сюрпризів і форс-мажорів.

Як бачимо, педалей гальма на шляху до шлюбу у чоловіків хоч відбавляй. Головне визначити, на яку саме він тисне, і діяти виходячи з цього. Пам’ятайте, що не завжди скоростигла пропозиція руки і серця обертається вдалим шлюбом і безхмарним сімейним життям. Такий відповідальний крок вимагає і внутрішньої підготовки, і сили духу, і стабільної фінансової обстановки, і впевненості у вас як в майбутній дружині і матері. Якщо на вашу думку, ви чекаєте вже занадто довго, не соромно натякнути про це коханому, поговорити з ним відверто. Спокійно, без пресингу, тиску і претензій. Дайте зрозуміти своєму чоловікові, що він саме той єдиний, з ким ви мрієте провести залишок життя. І заповітне «Виходь за мене!» Не змусить себе довго чекати.

Переклала Христина Слота