Вівторок , 19.03.2024

Як виглядає “українська Венеція” (ФОТО)

Як виявляється, Україна має свою Венецію, тобто місто на воді. Йдеться про невелике місто Вилкове, або як його ще називають Вилків, розташоване в Одеській області в Кілійському районі. 

Поселення було засноване ще в далекому 1746 році. Тоді воно мало назву Посад Липованське. Уже через кілька років, а саме у 1762-му, воно отримало статус міста.

Завдяки незвичному розташуванню, а саме в дельті річки Дунай, місто має багато каналів. Через це його називають “Українська Венеція”.

На превеликий жаль, достеменна історія міста не відома. У вільному доступі є лише окремі записи та спогади про саме формування, події тощо.

Попри те, що місто знаходиться на території України, станом на 2001 рік 70% населення становили росіяни, а українці – лише близько 25 відсотків.

Власне від населення залежало формування церковного й духовного життя міста. Так, більшість християнської конфесії становлять православні старообрядці-липовани, тоді як інші – вірні Української Православної Церкви Московського патріархату.

У місті також є три церкви: УПЦ та дві старообрядові.

Чи не найголовнішим заняттям та джерелом прибутку є рибальство. Цією справою займаються як професійно, так і на любительському рівні. Гості міста теж можуть спробувати себе – в деяких ресторанах та барах відвідувачі можуть спробувати зловити рибину, яку потім їм приготують.

Для туристів місто цікаве не лише своїми каналами, а й пам’ятками архітектури й культури, зокрема:

  • пам’ятнику липованина;
  • старовірській церкві Миколи-Чудотворця;
  • Свято-Миколаївській православній церкві;
  • Церкві Різдва Богородиці;
  • музею на острові Очаківський.

Вище зазначені пам’ятки доступні для всіх охочих. Вхід вільний.

Проте, як стверджують місцеві, туристів найбільше приваблює можливість покататися на човнах, відчувши особливу атмосферу міста на воді. До речі, на свята вулиці прикрашають гірляндами, які створюють по-особливому святковий настрій.

Місцеві жителі радять брати екскурсії або просто провідника, який знає не лише стандартні маршрути, а й ексклюзивні. Наприклад, цікаво глянути на Базарчук – шикарні будинки з неймовірним ландшафтним дизайном.

«Справа не у вигоді, – ділиться один з провідників на човнах. – Траплялося, що люди орендували човни і зникали, а знаходили їх через декілька днів у найвіддаленіших районах. Мало того, може і в море винести, або на болото».

Що стосується цінової політики, то тут вона лояльна. Так, винайняти котедж на березі Дунаю можна від 700 до 1000 гривень на добу. Оренда кімнати обійдеться в 250-400 гривень, не менше. А от повноцінна екскурсія містом – в межах 400 гривень.

Добратися до Вилково з Тернополя можна лише з пересадками. Автобусом або поїздом до Одеси, а звідти електричкою або місцевим маршрутним таксі вже до самого міста. Дорога займе майже добу. Вартість проїзду становитиме не менш ніж 250 гривень з людини.

Христина Слота, “Терноград”

One comment

  1. Корисна та пізнавальна стаття.