Четвер , 28.03.2024

Адміністративні послуги стануть ще ближчими: ЦНАПи планують створювати у територіальних громадах та містах обласного значення

В обласній державній адміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Юрія Юрика відбулася нарада з питань створення та забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі “Прозорий офіс”.

У нараді взяли участь директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Воляник, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський, а також представники Байковецької, Великогаївської, Великодедеркальської сільських та Мельнице-Подільської і Скала-Подільської селищних об’єднаних територіальних громад.

Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Воляник повідомила, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2017р. № 736-р затверджено перелік міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, що мають намір створити та забезпечити функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі “Прозорий офіс”.

У даний перелік увійшли Байковецька, Великогаївська, Великодедеркальська сільські та Мельнице-Подільська і Скала-Подільська селищні об’єднані територіальні громади.

Вказаним розпорядженням рекомендовано органам місцевого самоврядування міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад:
– визначити приміщення для створення та забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі “Прозорий офіс”;
– забезпечити розроблення проектно-кошторисної документації для проведення робіт (у тому числі капітального ремонту, реконструкції, будівництва, реставрації), отримання письмового звіту експертної організації за результатами експертизи проекту будівництва, а також інших необхідних документів;
– забезпечити проведення робіт (у тому числі капітального ремонту, реконструкції, будівництва, реставрації), пов’язаних із створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі “Прозорий офіс”.

Відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету будівництво центру здійснюватиметься на умовах співфінансування за рахунок субвенції та власних коштів відповідного місцевого бюджету. Частка коштів місцевого бюджету не може бути меншою, ніж 10 відсотків загальної вартості будівництва згідно з проектно-кошторисною документацією.

Міністерство соціальної політики разом з Міністерством фінансів під час підготовки проекту Закону про Державний бюджет України на відповідний рік передбачить видатки для співфінансування проведення робіт (у тому числі капітального ремонту, реконструкції, будівництва, реставрації), пов’язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг, а також у подальшому забезпечить відповідним обладнанням створені центри надання адміністративних послуг.

Учасники наради також обговорили вимоги до приміщення, в якому буде розміщений центр надання адміністративних послуг.

Директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський розповів про участь працівників соціального захисту населення в роботі центрів надання адміністративних послуг, а також про вимоги до приміщення в частині доступності до них осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.