Вівторок , 23.04.2024

Тернополянин розповів, як став кухарем в ресторані італійської кухні у Польщі

Тернополянин Іса Онбаши поїхав у сусідню країну не за грішми. Він хотів розвиватись, а заробітна плата була для нього винагородою за зроблену роботу. Хлопцеві також було цікаво подивитись на життя за кордоном та як там влаштоване суспільство. Свій переїзд до Польщі хлопець планував заздалегідь. 

–    Приїхав  на початку 2016 року в Краків з метою працевлаштуватися та відкрити для себе новий світ, – розповідає Іса Онбаши. – Спочатку було важко. Але вважаю, якщо важко, значить я в правильному напрямку. Спочатку підробляв в одному з центральних клубів міста промоутером, без знання польської мови. Скоріш за все, мені у тій роботі допомагало моє бажання та імпровізація.

Коли хлопець підівчив мову та набрався впевненості, то вирішив шукати більш стабільну роботу. І через знайомих знайшов роботу помічника кухаря. Працював багато годин, було нелегко, але з часом адаптувався. Пізніше знайшов ще кілька підробітків. Не зважаючи на постійну зайнятість на роботі, хлопець знаходив час на тренування у залі та розвивався у сфері гастрономії. Його шеф запропонував хлопцеві спробувати себе на кухні у ролі кухаря.

–    Перші місяці мені багато чого не вдавалося і я вже думав залишати цю справу, – продовжує Іса. – Мій шеф був чехом і витерпів мене. За це йому велика повага, він мене багато чому навчив і дав, свого роду, школу в кулінарній індустрії. Складно було, але з Божою силою, та терпінню близьких, все  помаленьку вдавалося. А коли гості говорили, що їм було смачно, то мене це ще більше мотивувало.

Зараз Іса працює кухарем в ресторані італійською кухні. Заклад називається Miodowy piecyk. Хлопець познайомився з шеф-кухарем і той запропонував йому роботу. Тернополянину сподобалась кухня і він згодом погодився на пропозицію.

–    Найбільше люблю готувати м’ясні та рибні страви: філе качки, стейки, лосось, тунець, форель, – розповідає Іса Онбаши. – Ще соуси люблю готувати. Польська кухня дуже подібна до української. В них теж є вареники, квашена капуста. Поляки люблять суп жур на заквасці. Це їх традиційна страва.

Рецепт маринаду для філе качки від Іси Онбаши: «дуже простий, але водночас дуже смачний»
Потрібно: 4 філе качки, 0,5 л вина, три ложки меду, чорний перець, 7 лаврових листків, розмарин та часник.
Маринувати філе потрібно не менше 12 годин

Сумує за домівкою

–    Перебуваючи тривалий час закордоном, дуже скучив за Україною, за рідними – каже хлопець. –  В Польщі в моєму домі завжди лунають українські пісні, тим самим піднімаю собі дух. Жити планую все ж таки в Україні, але щоб побудувати свій дім, мені спочатку потрібно набратися досвіду в світі, щоб вдосконалювати свій рідний край. Я щодня беру до уваги щось нове про цю країну, бо  дуже хочеться, щоб і в Україні було щось подібне. І краще.

Хлопець розповідає, що часто у сторону українців від поляків бувають прояви шовінізму. Але є значно більше поляків, які розуміють українців і роблять все можливе, щоб їхні права були рівні.

Джерело: “20 хвилин”.