Субота , 20.04.2024

Що зміниться з новою виборчою системою: погляд юриста

Відкриті виборчі списки, один стислий бюлетень та обов’язок кожного кандидата балотуватися в регіонах-областях, а не навиборчих округах, – такі зміни передбачає новий закон України «Про вибори народних депутатів».

Власне, для того, щоб з’ясувати, яким чином пропонують змінити виборче законодавство, аби ліквідувати «негативний відбір» політиків, подолати корупцію під час виборчого процесу, а також нерівномірне представлення регіонів у Верховній Раді, журналісти «Тернограду» поспілкувалися з правником тернопільського юридичного центру «Юрінформ» Олегом Недошитком.

– Чому слід змінити виборчу систему в Україні?

Перш за все тому, що в нас немає чесності та прозорості на виборах. А відтак, є корупційні складові. Водночас, мажоритарна система голосування не дозволяє однаково усім регіонам забезпечувати своїх представників у парламенті. Ця система, яка існує сьогодні, також не дозволяє обрати всіх 450 депутатів, адже в нас є непідконтрольні території, на яких вибори не відбулися у 2014 році і не відбуватимуться аж доти, доки війна не закінчиться перемогою України. Саме тому, потрібно, щоб виборці голосували за пропорційною системою, щоб були відкриті списки, а також, щоб унеможливити взагалі підкуп виборців.

– Як змінять вибір кандидатів відкриті списки?

Ця система позитивна тим, що буде сприяти розвитку політичних партій, а також забезпечуватиме ефективний зв’язок виборців із депутатами. При цьому, якщо будуть відкритті списки кандидатів у депутати, їм буде важче купити для себе прохідні місця у парламенті.

– Які недоліки сьогодні існуючої мажоритарної виборчої системи?

Мажоритарна система погана тим, що завдяки їй до влади приходять люди, які досягають її нечесними шляхами. Знову ж таки – підкуп виборців, а значна частина наших громадян, як відомо, не проти, щоб їхнім голосом скористалися у свою користь та ще й за певну грошову винагороду. І тому, хто справді має наміри працювати на благо та розвиток країни, пройти до влади через усі вже роками складені схеми, дуже важко. От це і найбільший недолік.

– Виборчі регіони-області замість дрібних округів: що від цього зміниться і чи дозволить те, що кожен кандидат буде балотуватися у регіонах подолати корупцію ще на етапі виборчої кампанії?

Я в цьому переконаний. Адже вибори відбуватимуться повністю за новою схемою. Народних депутатів будуть обирати у 27-ми виборчих регіонах, по-іншому, у територіальних виборчих округах. У кожному окрузі буде своя виборча косія, але вона на підрахунок голосів впливати не буде. Її завдання – це забезпечити дільницю бюлетенями, стежити за порядком під час голосування, а також стежити за виборчими комісіями під час виборчого процесу. Переважно межі виборчих регіонів будуть збігатися з межами областей України. Утім, будуть передбачені й винятки, як от Дніпроська, Київська та Херсонська області. Такий порядок дозволить, щоб усі регіони були представлені у Верховній Раді 450-ма народними обранцями.

– Яке завдання нової виборчої системи?

Завдання нової виборчої системи – забезпечити головні принципи виборчого права. Не менш важливі завдання – це дієвість виборів, пропорційне представництво політсил у ВРУ, а також зробити усе можливе, щоб запобігти зловживанням, мінімізувати ризики підкупу, забезпечити змогу голосувати за конкретних кандидатів, і що важливо – забезпечити розбудову місцевих організацій партій.

– Відповідно до нового закону ТВК не буде підраховувати голоси виборців. Хто цим займатиметься?

Дільничні виборчі комісії лише складатимуть протокол виборів, а рахуватимуть голоси у центральній виборчій комісії. Раніше, нагадаю, це робила територіальна виборча комісія. Це відповідно дозволить унеможливити фальсифікацію на місцях і забезпечити чесніші та прозоріші вибори.

Оксана МАРКІВ