П’ятниця , 19.04.2024

Депутат від “Самопомочі” зробив сенсаційну заяву з приводу оплати для іногородніх за дитячі садки

Сьогодні, 30 листопада, позачергова сесія Тернопільської міської ради супроводжувалося багатолюдною акцією протесту.

На пікет під стіни міськради прийшли близько сотні молодих матерів, чиї діти відвідують або готуються відвідувати дитячі садки.

Приводом для акції стало дискримінаційне рішення міськради, згідно з яким батьки дітей, які не прописані у Тернополі, за відвідування дитячого садка щомісяця повинні вносити плату у розмірі 1200 гривень.

Учасники акції вважають, що таким чином міська рада порушила закон, ділячи дітей на своїх та не своїх. Тим паче, що чимало мешканців приміських сіл, чиї діти ходять у тернопільські садочки, офіційно працюють в обласному центрі та сплачують податки.

З приводу даної ситуації депутат Тернопільської міської ради, член фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” Назар Зелінка заявив, що ніхто з батьків не має платити за відвідування садків. Адже, сплачуючи податки, усі громадяни оплатили за базові послуги, які згідно Конституції надає держава чи органи місцевого самоврядування безоплатно.

“Ніхто не має права ще раз вимагати оплату за відвідування дитячого садка. Ці питання мають вирішитися між відповідними державними органами і органами місцевого самоврядування. Батьки не мають бути заручниками цієї ситуації”. – зазначив на сесії міської ради депутат з фракції “Об’єднання “Самопоміч” Назар Зелінка.

Водночас, міський обранець від “Самопомочі” назвав і реальних винуватців у ситуації, що склалася.

“Треба питати, де гроші на забезпечення районами та ОТГ дошкільної освіти їхніх мешканців у голови Тернопільської РДА та голів ОТГ і чому вони не платять їх за навчання дітей своїх мешканців”. – заявив Назар Зелінка.

Пан Зелінка також додав, що потрібно сідати за стіл переговорів за участю Тернопільської міської ради, Тернопільської районної державної адміністрації та районної ради, сусідніх ОТГ та представників громадськості і вирішувати дане питання в площині відносин між органами місцевого самоврядування та державної влади, але аж ніяк не за рахунок батьків.

Слід зауважити, що у Тернопільському районі склалася доволі парадоксальна ситуація – в окремих величезних приміських селах у школах навчається мізерна кількість дітей, а дитячі садки, як такі, взагалі відсутні. Відтак, дуже часто батьки возять дітей у садочок в Тернопіль, а кошти за це, згідно з теперішнім бюджетним законодавством, отримують сільські громади. При цьому лише Байківецька об’єднана територіальна громада погодилася перерахувати кошти за відвідування своїх дітей освітніх закладів обласного центру.