П’ятниця , 29.03.2024

З яких джерел біля Тернополя не можна пити воду? (СПИСОК)

Досліджувалась питна вода з джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району.
З метою проведення моніторингових досліджень природніх джерел, які користуються великим попитом серед населення м. Тернополя та навколишніх сіл, фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щоквартально проводиться моніторинг якості питної води за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками.

За результатами лабораторних досліджень від 06.11.2017р. якість питної води із природніх джерел сіл Острів, Ступки, Гаї Гречинські та Смиківці Тернопільського району за бактеріологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (виділені загальні коліформні бактерії в 100,0 см. куб. при нормі – 0 КУО/ см), а за санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам ДСанПіНу.

В джерелі села Товстолуг Тернопільського району питна вода за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10.
За фактом невідповідності води із вищевказаного джерела інформовано органи місцевого самоврядування.

За санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками питна вода має відповідати вимогам державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 2.2.4-171-10.

Показники якості питної води із природніх джерел є нестабільні і залежать від багатьох факторів природнього характеру, зокрема рівня стояння грунтових вод, кількості опадів, тощо, які можуть мати негативний вплив на її якість та призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій та інших інфекційних захворювань.

Лікар з комунальної гігієни
відділення оганізації
санітарно-гігієнічних досліджень Л.Й. Блажкевич