Четвер , 28.03.2024

Нові штрафи і 50 км/год: уряд передає Раді зміни до правил дорожнього руху

Кабінет міністрів України пропонує обмежити швидкість руху у населених пунктах до 50 км/год, збільшити штрафи за порушення ПДР та посилити відповідальність за керування авто у нетверезому стані.

Відповідні зміни міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков презентував на спеціальному засіданні Уряду сьогодні, 10 листопада, передає прес-служба відомства.

Відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані

МВС пропонує запровадити покарання для водіїв, які спровокували ДТП у нетверезому стані, у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк від п’яти до десяти років.

Якщо зараз покарання передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років або без такого.

Збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху

МВС також пропонує у кілька разів збільшити розміри штрафів за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більше, ніж на 50 км/год., установити штраф 3400 гривень (зараз штраф за це правопорушення 510 гривень). За залишення місця ДТП пропонується встановити штраф 3400 гривень та передбачити можливість позбавлення  права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

У 20 разів збільшується розмір штрафу за управління транспортом без права керування – він становитиме 10 200 гривень, а за повторне порушення – 40 800 гривень. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 гривень, а за повторне вчинення цього порушення протягом року – 40 800 гривень.

Також планується запровадження системи автоматичної фото та відеофіксації порушень ПДР.

Обмеження швидкості руху у населених пунктах

Серед головних новацій МВС – обмеження швидкості руху у населених пунктах з 60 км/год до 50 км/год. Ця швидкість не лише встановлена в Європі і США, а й рекомендована за результатами масштабного дослідження швидкості реакції людини в екстремальній ситуації Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Просте порівняння: при швидкості 60 км/год – зупинковий шлях становить 55 метрів, а імовірність летального результату при зіткненні із пішоходом – 82%. Натомість при швидкості 50 км/год – зупинковий шлях складе 40 метрів, а імовірність летальних наслідків знизиться до 20%», – зазначив Аваков.

Кабмін підтримав обмеження швидкості до 50 км/год відразу ж після пропозиції МВС.

Зміни до видачі водійських посвідчень

У МВС також пропонують внести зміни до Порядку видачі водійських посвідчень. Зокрема, строк дії водійського посвідчення, отриманого вперше, становитиме два роки. Наступне, якщо особа не вчинила три або більше адмінправопорушень у сфері безпеки руху, видаватимуться на 30 років.

«Найближчим часом пакет документів буде передано до Верховної Ради України. Сподіваюсь на підтримку депутатського корпусу й термінове прийняття відповідних рішень», – підсумував Арсен Аваков.