П’ятниця , 29.03.2024

Степан Барна: У реальному секторі економіки Тернопільщина демонструє позитивну динаміку

Про зростання показників у реальному секторі економіки, динаміку підвищення середньої заробітної плати, наповнення місцевих бюджетів і про позитивний бізнес-клімат в області говорили 26 жовтня під час виїзного засідання колегії Тернопільської ОДА. 

Зокрема, голова Тернопільської ОДА Степан Барна коротко поінформував по кожній із цих позицій та наголосив на важливості подальшої спільної роботи у цих напрямах як органів державної влади, так і правоохоронних органів та бізнесу.

«Тішить те, що показники, які в нас є в реальному секторі економіки, демонструють позитивну динаміку. Промисловість, за інформацією Головного управління статистики у Тернопільській області, демонструє зростання на 3,9%, сільське господарство і виробництво дає приріст на 0,2%, будівельна галузь демонструє зростання на 4,5%, капітальні інвестиції – на близько 64%, а це майже 2,8 млрд. грн., порівняно з минулим роком.

Власне, це свідчення, що бізнес має можливість інвестувати в реальний сектор економіки області та створювати нові робочі місця, має можливість розвиватися. Адже згідно із щорічною оцінкою ділового клімату за 2016-17 рік Тернопільщина ввійшла до п’ятірки областей з найкращим бізнес-кліматом та високим рівнем довіри до влади. Як результат, на Тернопільщині зареєстровано понад 4 тисячі нових суб’єктів господарювання, якими створено більше 6 тисяч робочих місць, що на півтори тисячі більше, ніж торік», – повідомив Степан Барна.

Також він зауважив, що й рівень заробітних плат в області демонструє непогану тенденцію до зростання. Так, порівняно з минулим роком зарплата зросла майже на 49%. І Тернопільщина за темпами її росту посідає перше місце в Україні. Зростання демонструє й реальна зарплата, яка цього року збільшилася майже на 30%. А це – третє місце в державі.

«Ми розуміємо, що в області немає величезних підприємств, але той приріст, який сьогодні демонструє реальний сектор економіки, бізнес, дає надію на те, що ми зможемо ще краще підтягнути відповідні показники як і по середній заробітній платі, так і по наповненні місцевих бюджетів», – зауважив Степан Барна.

Достатньо позитивна динаміка, за словами голови ОДА, й щодо наповнення місцевих бюджетів – 39,8%, а це 615 млн. грн. Відтак, за підсумками півріччя, збільшилися місцеві бюджети області й зросли власні доходи. Тепер є можливість за ці кошти реалізовувати проекти соціального, економічного та комунального розвитку районів області.

Принагідно, очільник Тернопільщини наголосив і на важливості спрощення доступу бізнесу до державних закупівель. На сьогодні понад 2,5 тисячі представників місцевого бізнесу області взяли участь у закупівлях та у понад 17 тисячах тендерів і підписали договорів на загальну суму 5,4 млрд. грн.

Загалом, за період користування системою ProZorro у Тернопільській області проведено понад 19 тисяч закупівель на загальну оціночну вартість 9,5 млрд. грн. Лише державними установами області завдяки цій системі вдалося зекономити понад 281 млн. грн. «Ця динаміка говорить про те, що область має усі шанси бути одним із лідерів в Україні по системі ProZorro. Наразі ж ми займаємо третю позицію», – зауважив Степан Барна.