П’ятниця , 19.04.2024

Суд не тільки виправдав екс-міліціонера, обвинуваченого у хабарництві. Йому ще й заплатять 360 тисяч

Відшкодувати 361 тис. 705 грн ухвалив суд колишньому правоохоронцю, якого кілька років судили за хабар. Окрім того, сказав суд повідомити письмово сільраду за місцем його проживання, що він – виправданий.
Про це йдеться в ухвалі Монастириського районного суду від 29 вересня 2017 року, пише “20 хвилин”.

Сама ж епопея із обвинуваченнями розпочалась ще у 2010 році. Тоді повідомили правоохоронці,  що старший  оперуповноважений групи кримінальної міліції у справах дітей Бережанського РВ УМВСУ в Тернопільській області вимагав 200 доларів із студента.

Зокрема за непритягнення його до адмінвідповідальності та не повідомлення у навчальний заклад – хлопця спіймали за розпиванням спиртних напоїв у непризначеному для цього місцях. Отримав нібито міліціонер від студента 1500 грн загалом.

У 2011 році Бережанський районний  суд визнав правоохоронця винним у правопорушенні за. ч.2 ст. 368 КК та дав 5 років тюрми.  Але тим же вироком звільнив від відбування  покарання  з випробуванням з іспитовим строком на три роки. А також екс-правоохоронця позбавили спеціального звання старшого лейтенанта міліції. Чоловік подав апеляцію.

Далі – почалась «епопея»: справа побувала в касаційному суді, тоді знову – в апеляційному, тоді повернулась на новий розгляд в Бережанський суд.  Той визнав винуватим, але звільнив від покарання у зв’язку із закінченням терміну давності. Апеляційний скасував такий вирок і направив справу на новий судовий розгляд.

Розглядав Зборівський районний суд, який відправив справу Бережанському прокурору на дорозслідування. Апеляційний суд скасував постанову Зборівського суду і відправив справу на новий судовий розгляд. Врешті, у січні 2017 Монастириський районний суд виніс вирок, яким чоловіка визнали невинуватим в пред’явленому йому обвинуваченні і виправдали за недоведеністю його участі у вчиненні злочину за ч.1 ст. 368 КК. Була і цього разу апеляція: суд залишив цей вирок без змін.

Вирок Монастириського суду набрав законної сили у березні 2017.  Після перемоги у судах, чоловік подав заяву про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду.

А також попросив повідомити про його виправдання сільську раду за місцем його проживання та Бережанський відділ поліції ГУНП в Тернопільській області, де він працював. Свою моральну шкоду заявник оцінив у  499200  грн, а витрати  на надання правової допомоги – у  105705 грн.

Наприкінці вересня Монастириський суд виніс ухвалу, якою задовольнив заяву скаржника частково – суд ухвалив стягнути з Державної казначейської служби України за рахунок коштів Держбюджету, шляхом списання, 361705 грн шкоди. А також – ухвалив повідомити сільраду про виправдувальний вирок Монастириського районного суду.

Світлана ГРИВАС