Четвер , 25.04.2024

За тиждень долар подорожчав майже на одну гривню

Під кінець року гривня серйозно похитнулася. Так, сьогодні в обмінниках Тернополя та на “чорному ринку” у валютників долари можна придбати по курсу 28,40 грн//$1.

У комерційних банках долар орієнтовно на 40-45 коп. дешевший, але ситуація там традиційна – не факт, що там пощастить придбати валюту.

Слід зауважити, що тільки за минулий тиждень долар зріс в ціні майже на 1 гривню. Адже іще минулого понеділка в обмінниках Тернополя “зелені” можна було придбати по курсу 27,45 грн//$1.

Втім, у Нацбанку поки що не вбачають приводу для занепокоєння. Як повідомив в. о. глави НБУ Яків Смолій, послаблення гривні у грудні пов’язане із традиційними сезонними факторами: збільшення покупок напередодні новорічних та різдвяних свят, активізації Мінфіну із виконання розхідної частини бюджету.

“Кінець року – традиційний, нічого специфічного не відбувається”, – сказав він.

Яків Смолій також додав, що у випадку дуже сильних коливань Нацбанк виходив і буде виходити на ринок для їх згладжування, пише “Оглядач”.   

Нагадаємо, гривня на міжбанківському валютному ринку у п’ятницю знизилася до 27,715 грн/$1 із 27,445 грн/$1 у попередній робочий день.

Найвищого значення – 25,44 грн/$1 – гривня у цьому році досягнула наприкінці серпня, після чого почалося її поступове послаблення.