П’ятниця , 29.03.2024

Сергій Надал: Ставлення до людей з інвалідністю визначає ступінь цивілізованості суспільства

Останній тиждень в Тернополі відзначився подіями соціального спрямування.

До Міжнародного дня людей із інвалідністю відбулося одразу кілька заходів – й усі вони покликані підтвердити, що у Тернополі реально діють принципи толерантного ставлення до людей з особливими потребами, втілюються проекти, які сприяють їхній максимальній соціалізації.

У місті покращується інтеграція людей з інвалідністю

Усунення бар’єрів на шляху до самореалізації осіб з особливими потребами, гарантування доступу до гідної освіти і робочих місць на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики мерії Тернополя.

З тернополянами, на долю яких випали нелегкі випробування через хворобу чи травми, напередодні Міжнародного дня інвалідів щороку зустрічається міський голова Сергій Надал.

На його думку, спільна робота органів місцевої влади, підприємців та громадських організацій дає хороший результат: у місті дедалі глибше вкорінюються європейськіпринципи ставлення до людей з інвалідністю, покращується інтеграція їх у сучасне суспільство.

«Світовій спільної відомі тисячі випадків, коли обмеження фізичних можливостей, не стає на заваді тому, щоб бути відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми. У нашому місті кожен повинен почувати себе потрібним, ефективним, мати можливість втілити свої плани та задуми. Забезпечити це – наша спільна задача. При цьому ми не повинні забувати і про турботу, адже ставлення до інвалідів визначає ступінь цивілізованості суспільства», – зауважив під час зустрічі Сергій Надал.

Громадський бюджет працює в інтересах дітей з особливими потребами

Експерти все частіше діагностують у сучасної малечі таку особливість розвитку, як аутизм. З 2014 року родини, де виховуються такі діти, об’єдналися для обміну методиками виховання та самопідтримки, збиралися при одній із церков міста. Цього було мало, тому шукали шляхи розширення – і от, вже цього року, 1 грудня, урочисто відкрили спеціалізовану установу – Центр розвитку дітей «Золотий ключик»(бульвар С. Петлюри, 6). Даний проект знайшов підтримку мерії Тернополя та жителів міста, а відтак реалізований в рамках Громадського бюджету-2017.Міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що за підсумками року ця ініціатива є однією із найбільш актуальних та успішних. Наразі у Центрі займаються 30 дітей, віком від 2 до 14 років, але загалом родин, які потребують підтримки у вихованні «особливих» діток – майже півтори сотні.

«Цей проект реально був потрібний місту. Він ініційований самими тернополянами, і люди, які активно займалися даною проблематикою, змогли його втілити у життя. Міська рада не стояла осторонь – ми допомогли з приміщенням, у придбанні оснащення, організаційними заходами. Але цього б не відбулося без участі самої громади Тернополя. І я закликаю містян й надалі об’єднуватися, бо у співпраці ми швидше та ефективніше можемо втілити суспільно-корисні проекти», – зазначив Сергій Надал. При цьому очільник міста висловив подяку батькам, представникам громадських організацій, медикам, педагогам, психологам, соціальним працівникам та всім, хто долучився до відкриття Центру.

Соціальна адаптація дітей з інвалідністю – спільне завдання мерії та громади

Новорічні листівки та ялинкові прикраси виготовляли діти та молодь, що мають особливості розвитку, в рамках щорічної міської акції «Повір у себе – прекрасне в твоїх руках». Захід відбувся в ляльковому театрі, де також пройшла і виставка робіт, які юні тернополяни з інвалідністю виготовили протягом року.  Організований для них майстер-клас та виставу відвідав мер міста Сергій Надал.

На його переконання, соціальна адаптація людей з особливими потребами повинна відбуватися з раннього віку. Мер міста вважає, що подібні акції виконують два важливих завдання: залучають дітей з особливостями розвитку до активного життя, формують їхню особистість, а також об’єднуютьродини.

Соціальну вагу акцій таких, як «Повір у себе» та багатьох інших важко переоцінити, адже вони дають можливість краще зрозуміти, як повинні взаємодіяти муніципалітет, громада міста та безпосередньо родини, щоб діти та молодь з особливими потребами почували себе затишно у суспільстві.

Звертаючись до учасників акції та їхніх батьків, Сергій Надал підкреслив, що місто пишається їхніми досягненнями, силою духу та творчістю. Він запевнив, що міська рада й надалі буде забезпечувати підтримку заходів, які додають дітям з особливими потребамивпевненості у власних силах та можливостях, тому що кожен із них є чудовою особистістю та важливим членом тернопільської громади.

Мер міста також відзначив внесок, який у проведення акції здійснюють працівники міського Центру соціальних служб до сім’ї, дітей та молоді, а також члени Клубу «Волонтерства та соціальних ініціатив».

Ліквдаторам-чорнобильцям, які пожертвували здоров’ям – особлива шана

Серед тих, хто у далекому 86-му приборкував атом, що вийшов з-під контролю, багато тернополян. Ті, хто вижили у цій боротьбі, також заплатили високу ціну – своє здоров’я герої-ліквідатори поклали на вівтар суспільної безпеки. Більшість із них отримали інвалідність різної важкості, а відтак потребують додаткової соціальної підтримки від держави, та міської влади.

Те, що у повсякденному житті учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС доводиться долати складні ситуації, у чомусь їм потрібна допомога – добре розуміє міський голова Тернополя. Тож, днями він зустрівся з представниками «Спілки Чорнобиль», аби обговорити найбільш актуальні питання та ті, які потребують нагального вирішення.

Зустріч відбулася напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю. І на знак того, що місто високо цінує жертовність героїв-ліквідаторів, дякує їм за відданість професійному обов’язку – Сергій Надал вручив подяки представникам «Спілки Чорнобиль», які ціною свого здоров’я врятували Україну та світ від техногенної катастрофи.

Віра СОТНИК