Четвер , 25.04.2024

Борця з кіберзлочинністю, який вимагав у підприємця 10 тисяч, покарали умовно

Рік умовно отримав старший опер відділу боротьби з кіберзлочинністю КМ УМВС України в Тернопільській області Андрій М. через 8 тис.хабара.

За ці гроші опер “гарантував”  підприємцю уникнення відповідальності за розповсюдження неліцензійної продукції в Інтернеті.

Сама історія тягнеться ще з липня 2014 року. Однак крапку в ній поставив суд в грудні 2017. Як пише у матеріалах справи, спершу підприємця запросили до службового кабінету, де повідомили йому, що знають про розповсюдження ним неліцензійної продукції і мали б провести перевірку.

Результатом цієї перевірки може стати кримінальна відповідальность та блокування інфоресурсу, що спричинить припинення його підприємницької діяльності. Щоб уникнути усіх цих можливих наслідків перевірки, старший опер сказав передати йому 10 тис. грн.

Отримуватити “свої” гроші  опер подався через два дні після зустрічі у службовому кабінеті. Із знайомим на “Жигулях” під’їхали під будинок  підприємця на “Канаду”. У авто опер отримав 8 тис. грн, і як тільки із знайомим з  місця, їх накрило СБУ.

У суді старший опер Андрій М. свою вину повністю визнав. Сказав, що все було так, як вказано в обвинувальному акті. Тому не бажав нічого доповнювати або заперечувати.

Суд, відповідно, визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.368 КК України (в редакції Закону України N 1261-УІІ (1261-18 ) від 13 травня 2014 року). Сказав, призначити йому покарання у вигляді трьох років тюрми з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на строк один рік.

Та відповідно до ст.75 КК України звільнив від відбування основного покарання та встановив йому іспитовий строк – один рік. Також суд скасував запобіжний захід у вигляді застави і сказав повернути 50 тис. грн заставодавцю.