Вівторок , 19.03.2024

Пенсія 1600, а за опалення треба віддати 2500. На Тернопільщині пенсіонери отримали “космічні” рахунки (ВІДЕО)

В будинку у самому центрі Чорткова на Тернопільщині майже всі перейшли на індивідуальне опалення. З централізованим залишилось п’ять квартир, у яких переважно мешкають інваліди та пенсіонери. Вони не мали коштів, щоб купити собі котли і від’єднатись від мережі. Тепер за опалення змушені платити більше, ніж отримують. Аби оплатити за тепло, не вистачає пенсії, не залишається грошей на їжу та ліки.

За теплий грудень людям прийшли платіжки на суми від двох з половиною до чотирьох тисяч гривень, повідомляє телеканал ТТБ.

— За грудень мені прийшла платіжка, що з урахуванням субсидії я маю заплатити 4054 гривні.Тут в нас є квартира дві кімнати, кухня. Відрізана батарея, але під підлогою в них проходять труби. Вони відкривають вікна, гріються за наш рахунок, але “тепломережа” з них не стягає гроші, бо труб в них нема, — розповідає Поліна Теслюк, яка мешкає в будинку.

— Прийшло дві тисячі і триста. Може, то і правильно, але для нас зле, — розводить руками старенький Микола Прондюк.

Він з дружиною витрачає на ліки величезну частину пенсії. А зараз всі гроші треба буде віддати, щоб заплатити за опалення, не залишиться навіть на їжу.

— Прийшов рахунок 3800, а з субсидією 2500. А в мене пенсія 1694 гривні. Я лежу вже 33 роки. Не знаю, чим платити, — коментує Ірина Єсавочкіна.

Окрім іншого, лічильник стоїть за 40 метрів від дому, таким чином, за рахунок пенсіонерів гріються і власники індивідуального опалення, і ґрунт навколо зовнішніх труб.

Міський голова Чорткова Володимир Шматько каже, що проблему можна буде вирішити після закінчення опалювального сезону. Тож поки пенсіонери залишились наодинці зі своїми проблемами і можуть сподіватись лише на відтермінування оплати.