Четвер , 28.03.2024

П’яний водій, який збив на смерть пішохода біля 11-ї школи, отримав тюремний термін

Чотири з половиною роки тюрми присудив суд водію “Жигулів”, що торік  на вул. Тарнавського збив на смерть пенсіонера.

Аварія трапилась 26 березня 2017 о  12.00  неподалік 11-ї школи, на пішохідному переході.

Водій на момент наїзду був п’яним. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 22 січня 2018 р.

Як розповів у суді обвинувачений, того дня він випив 250-300 грамів коньяку. Їхав по вулиці Тарнавського  із швидкістю близько 60 км, хоча мав би дотримуватись 40 км.

Наближаючись до регульованого пішохідного переходу, що поблизу ЗОШ №11, за 50 метрів до світлофору помітив, що для транспортних засобів горіло червоне світло. Вважаючи, що до моменту перетину пішохідного переходу сигнал зміниться на зелений, він швидкість руху не зменшив, оскільки здійснював рух на підйом та в’їхав на регульований пішохідний перехід на поєднання червоного та жовтого сигналу світлофору. В цей час він бачив, що в правій смузі руху стояв інший транспортний засіб, який, як він зрозумів, чекав на ввімкнення зеленого сигналу світлофора. Пересікаючи пішохідний перехід він відчув удар та побачив, що з його автомобіля сповзає тіло чоловіка.

Як розповів обвинувачений, зупинившись за 10 метрів від місця аварії, він вийшов з автомобіля, підійшов до пішохода, якого збив, та побачив, що останній хрипить та дивиться в небо. Після цього він дочекався швидкої допомоги та працівників поліції, які забрали його для допиту.

Свою вину чоловік визнав повністю та просив суд  суворо його не карати, волі не позбавляти. Рідні ж загиблого, навпаки, просили суд посадити винуватця аварії в тюрму.

Врешті, до такої ж думки про необхідність позбавлення волі прийшов і суд. Він визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України  та дав 4,5 роки тюрми із позбавленням права керувати транспортними засобами на  три роки.

Цивільні позови дружини та дочки загиблого суд задовільнив частково – присудив стягнути з обвинуваченого по 150 тис. моральної шкоди.

Поки що вирок законної сили не набрав – апеляційна скарга на вирок може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Ольга КРАВЕЦЬ, “Терноград”