Четвер , 28.03.2024

Тернопільські екс-депутати не змогли через суди повернути мандати (документи)

Тернопільський адміністративний окружний суд відхилив позови Ігоря Турського, Івана Сороколіта та Романа Навроцького, яких було вигнано зі ВО «Свобода», а пізніше офіційно позбавлено депутатських мандатів.

Екс-депутати намагалися через суд повернути собі місце в міській раді.

Колишні депутати намагалися через суд скасувати рішення тернопільської територіальної виборчої комісії, яка позбавила їх депутатських мандатів відповідно до народної ініціативи. Дуже цікавою була аргументація позову.

Колишні депутати вимагали через суд заборонити тернопільській ТВК приймати рішення про позбавлення їх мандату. Очевидно вони забули, що закон про місцеві вибори та статус депутатів місцевих рад надає територіальним виборчим комісіям таке право. ТВК можуть відкликати депутатів, якщо зібрана необхідна кількість підписів виборців.

Один з них вимагав від суду визнати незаконним дії тернополян, які зібрала необхідну кількість підписів щодо його відкликання. Перекладаючи з мови юриспруденції,  хотів, щоб суд заборонив тернополянам проводити будь-які дії щодо відкликання депутата. На його думку не має права громада відкликати депутата і все. Хоча законодавство України чітко передбачає таке право.

Як наслідок, позови всіх трьох екс-депутатів відхилили. Вони остаточно і безповоротно втратили мандат.

Як екс-депутати боролися  у судах

Варто нагадати, що  раніше також у судах намагалася зупинити процес позбавлення  депутатського мандату, коли виборці зібрали необхідну кількість підписів.

Так по кожному з трьох вже колишніх депутатів зібрано 2 000 підписів тернополян про відкликання (загалом 6 000 підписів). Всі підписи були вчасно відправлені у міську Територіальну виборчу комісію. Для відкликання депутата необхідно зібрати підписів не менше, ніж виборча квота: для Тернопільської міської ради це близько 1500 підписів. Тобто кількість підписів більша від необхідної.

Проте колишні депутати у судах усіх можливих інстанцій намагалися довести, що їх виборці не мають право позбавити їх депутатських мандатів. Це б дало їм можливість заблокувати процедуру відкликання вже на рівні Тернопільської міської виборчої комісії.

Спершу екс-депутати звернулися з ідентичними позовами (кожен по своїй справі) у Тернопільський окружний адміністративний суд. Суд став на сторону виборців і визнав дії громади законними.

Згодом вони подали апеляцію у Львівський апеляційний адміністративний суд. Але й львівський суд визнав збори виборців та процедуру депутатського «імпічменту» правомочними.

Висновки судів однозначні: виборці мають гарантовані українським законодавством права на відкликання депутатів міської ради відповідно до затвердженої процедури.

Богдан Стельмах, Новини Тернопільщини