П’ятниця , 19.04.2024

Українські роботодавці підвищують зарплату, щоб втримати працівників від еміграції

Збільшення кількості трудових мігрантів за кордон призвело до того, що українські роботодавці стали активніше підвищувати зарплату.

Як пише газета “Експрес”, лише за минулий рік у Києві середня зарплата підвищилася на 21%, у Львові — на 18%, у Дніпрі — на 14%, у Харкові та Одесі — на 13%.

“У Києві сьогодні пропонують в середньому 10,6 тисячі гривень за місяць роботи, в Одесі — 9,6 тисячі, Львові — 8,3 тисячі, Харкові — 8,2, Дніпрі — 8 тисяч, — розповідає експертка з працевлаштування Тетяна Пашкіна. — У сусідніх європейських державах (Польщі, Чехії, Угорщині) вона становить майже 32 тисячі гривень.

Як бачимо, є серйозна різниця між тим, що платять роботодавці в нас і за кордоном. Тож часто виникає ситуація, коли роботодавцям доводиться підвищувати зарплати, щоб втримати людей на робочих місцях.   Є випадки, коли зарплату підвищують на 12 — 13% на рік, а є, що й на 50%.

Роботодавці розуміють: якщо це не робити, то люди просто звільняться. Зокрема й тому, що безвіз значно розширив можливості щодо працевлаштування за кордоном. Людина може легко поїхати до Польщі чи Чехії, самостійно знайти там роботу (не платячи посередникам), повернутися додому, оформити всі документи й виїхати з країни на заробітки”.